Nederlandse crypto-investeerders vrezen waardedaling Bitcoin tot €15.000

02 juni 2022 Banken.nl 3 min. leestijd

Bitcoin, het paradepaardje onder de cryptocurrencies, staat onder druk. Volgens een studie van Markteffect onder ruim 1.000 Nederlanders staat de cryptomunt zelfs onder zoveel druk, dat men verwacht dat de koers de komende maanden verder duikelt richting de €15.000.

Na de enorme groei in de afgelopen jaren van de populariteit van crypto’s, telt Nederland inmiddels bijna twee miljoen crypto-investeerders. Veel van hen hebben hun geld gestopt in de bekendste munten – Bitcoin en/of Ethereum – en in zogeheten ‘stablecoins’. Hoewel investeerders de eerste jaren stevige winsten wisten te boeken, zit er sinds het vierde kwartaal van 2021 flink de klad in.

Waar de totale cryptomarkt op het hoogtepunt in 2021 meer dan $3 biljoen waard was, is de waarde van de huidige cryptomarkt inmiddels onder de $1,3 biljoen gedoken. Met name de oorlog in Oekraïne, de onrust op de financiële markten en de stijgende rentes (waardoor groeibedrijven financieel minder aantrekkelijk zijn geworden) zouden tot een flinke crypto-waardedaling hebben geleid.

Nederlandse crypto-investeerders vrezen waardedaling Bitcoin tot €15.000

Negatieve berichtgeving

Er zijn echter ook interne ontwikkelingen binnen het cryptolandschap die een belangrijke rol hebben gespeeld in de waardedaling. Zo komen steeds vaker scams met crypto’s naar buiten, worden vraagtekens gezet bij de beweringen van cryptobedrijven en komt de financiële robuustheid van deze jonge sector in het geding.

Crypto’s Tether en Luna zijn hiervan wellicht de bekendste voorbeelden. Zo ligt Tether al maanden onder vuur omdat het zijn reserves groter deed voorkomen. Tevens bestaan er flinke twijfels over de claim dat het over voldoende harde dollars beschikt om zijn ‘cryptowisselkoers’ in stand te houden (Bloomberg noemde de munt zelfs “mogelijk de grootste financiële scam in de geschiedenis”).

Luna is wellicht nog een schrikbarender voorbeeld. De munt was op zijn hoogtepunt meer dan $110 waard, maar kelderde in slechts enkele dagen naar minder dan $1. Luna-investeerders verloren door deze snelle daling in één vrijwel hun hele vermogen. De oprichter van Luna – Do Kwon – is ondertussen aangeklaagd op verdenking van fraude.

Waardedaling van 400%

Het is dan ook niet geheel verrassend dat de afgelopen tijd het vertrouwen van Nederlanders in crypto’s is afgenomen. Volgens Markteffect – dat elk kwartaal het cryptosentiment onder zo’n 1.000 Nederlanders peilt – staat het vertrouwen in de Bitcoin op het laagste niveau sinds april 2021. Met name ouderen (55+) hebben met een gemiddelde score van 3,2 uit 10 weinig vertrouwen in de munt.

“Het spreekwoord dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat, gaat helaas ook op voor Bitcoin”, legt Markteffect-onderzoeker Bas de Vries uit. “De hoge volatiliteit en veelal negatieve berichtgeving maakt dat mensen huiverig zijn om hierin te investeren of beleggen.”

Dat lage vertrouwen zorgt er tot slot voor dat crypto-beleggers hun verwachtingen over de waarde van Bitcoin verder naar beneden stellen. Men vreest zelfs dat de koerswaarde van de munt over een jaar slechts €15.126 zal bedragen – wat neerkomt op een daling van bijna 50% ten opzichte van de huidige waarde en zelfs van bijna 400% ten opzichte van de hoogste stand ooit (circa €58.000).