Aanpassen woonwensen succesvolste oplossing om woning te vinden

10 juni 2022 Banken.nl

Vaste kijkers van het tv-programma Kijken Zonder Kopen zal het opgevallen zijn: het vinden van een huis is niet alleen een kwestie van geld. Ergens halverwege de aflevering gaat de aankoopadviseur met de deelnemers in gesprek met de boodschap dat het gewenste huis niet binnen het gestelde budget past - het budget moet omhoog, of de woonwensen moeten worden aangepast. Uit onderzoek van Florius onder 800 huizenkopers blijkt nu vooral de tweede oplossing succesvol.

Maar liefst 66% van de kopers heeft tijdens de zoektocht naar hun nieuwe woning de oorspronkelijke woonwensen (locatie, type woning, grootte of de mate waarin een huis verbouwd wordt) aangepast waardoor ze bij de uiteindelijke woning terecht zijn gekomen.

Voor drie op de tien kopers leverde het aanpassen van hun wensen naast een nieuw huis ook andere voordelen op, zoals een onverwachte fijne buurt, een energiezuinigere woning of het genot van wonen in een dorp in plaats van een stad.

Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) lukte het om – in de huidige overspannen woningmarkt – binnen een half jaar een nieuwe woning te vinden, een vijfde (22%) is tot een jaar bezig geweest. Hoge huizenprijzen (65%), het geringe aanbod in de eigen prijsklasse (65%) en het overbieden van andere kopers (59%) zouden de voornaamste (financiële) barrières vormen.

Aanpassen woonwensen succesvolste oplossing om woning te vinden

Gebrekkige opties qua woningen op de gewenste locaties (62%) en gewenste grootte (57%) zijn andere belangrijke beren op de weg. Niet het verhogen van het budget, maar het aanpassen van de woonwensen is volgens Florius een succesvolle manier om alsnog een woning te bemachtigen. Het vergroten van het zoekgebied (32%), openstaan voor een kluswoning (23%) en de zoekopdracht uitbreiden naar een andere type woning (23%) zijn daar voorbeelden van.

Succesverhalen

Het aanpassen van de oorspronkelijke woonwens betekent overigens niet dat je als koper aan het eind van het proces ontevreden achterblijft. Sterker nog, het bevalt een groot deel van de kopers (onverwacht) goed om niet in de stad, maar in een dorp te wonen. Een woning zonder tuin maar wel aan de rand van een natuurgebied wordt ook als fijn ervaren.

Het aanpassen van de zoekcriteria op het gebied van vierkante meters (22%), de buitenruimte (18%), de indeling (14%) en de bouwperiode (9%) bleken ook een gouden greep. Respondenten vertellen aan de onderzoekers van Florius het heerlijk te vinden om te wonen in een kleiner huis met een grotere tuin of energiezuinige nieuwbouwwoning in plaats van een klassieke jaren ’30 huis.

“Als je weet wat écht belangrijk voor je is en wat juist wat minder, heb je simpelweg meer te kiezen”, legt Florius-directeur Karin Polman uit. “Florius wil mensen graag inspireren anders naar hun woonwensen te kijken, zodat de kans op het vinden van een geschikt huis groter wordt. En dat kan mooie extra’s opleveren: een buurt waar iedereen elkaar groet of het ervaren van rust als je de stad uit bent. We horen zoveel succesverhalen. Dat hebben we nu onderzocht, zodat mensen die nog op zoek zijn naar een nieuwe woning er hun voordeel mee kunnen doen.”