De boekhouder: Een financiële partner van de ondernemer

28 oktober 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Ondernemers hebben jaarlijks te maken met verschillende financiële vraagstukken op het gebied van belasting en boekhouding. Het kunnen vertrouwen op een goede boekhouder kan ondernemers veel voordeel opleveren, van het efficiënter inrichten van de boekhouding tot het slim benutten van belastingvoordelen.

Elke onderneming heeft de wettelijke verplichting om een financiële administratie bij te houden (waarbij er een bewaartermijn geldt van 7 jaar). Met een administratie of boekhouding kunnen ondernemers bewijzen dat hun aangiften voor btw en inkomstenbelasting kloppen en dat ze recht hebben op bepaalde aftrekposten.

Sommige ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding (gedeeltelijk) zelf te doen, omdat hun administratie relatief eenvoudig is, de kosten te drukken, of omdat ze affiniteit hebben met financiële zaken en administratie.

De boekhouder - Een financiele partner van de ondernemer

Het overgrote deel van de ondernemers kiest echter voor de hulp van een gespecialiseerde externe boekhouder, vooral voor de complexere taken als de aangifte inkomstenbelasting of het opstellen van de jaarrekening.

Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel telt ons land 3.600 accountantskantoren en ruim 12.000 administratiekantoren. Kortom, er is volop keuze in het landschap. De meeste boekhouders zijn actief in de vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Op zoek naar een belastingadviseur uit Eindhoven of een boekhouder in Maastricht? Dan is de kans zeer groot dat er altijd wel een dienstverlener actief is in de buurt. Boekhouders zijn namelijk gevestigd in alle uithoeken van het land.

In de samenwerking met hun boekhouder is het voor ondernemers waardevol om elk jaar een aantal zaken te reviewen die van belang zijn voor de financiële bedrijfsvoering.

Hoe zit de administratie in elkaar?

De eerste factor om te overwegen: hoe zit de administratie in elkaar? Er zijn namelijk verschillende manieren om de administratie bij te houden, en ook verschillende manieren om de administratie te gebruiken als stuurmiddel voor de koers en het handelen van een onderneming.

Daarbij geldt dat er steeds meer mogelijk wordt door technologie. Slimme boekhoudsoftwarepakketten kunnen veel werk van ondernemers (en boekhouders) uit handen nemen. Dit kan een flinke efficiencywinst opleveren.

Lees ook: Rabo lanceert geautomatiseerd boekhouden voor ZZP’ers.

Hoe kan ik mijn belasting optimaliseren?

Een boekhouder (of financieel adviseur) specialiseert zich in dit vraagstuk en kan aanreiken welke fiscale mogelijkheden er zijn om de belastingdruk te optimaliseren. Soms kunnen ondernemingen bijvoorbeeld gebruik maken van bepaalde aftrekposten, of financiële steunmaatregelen vanuit de overheid.

Ook kan het voorkomen dat grote investeringen beter naar voren kunnen worden gehaald (of juist uitgesteld worden). Zo kan een grote kostenpost in het ‘juiste’ fiscale jaar een gunstig effect hebben op de belastingafdracht aan de fiscus.

Past mijn bedrijf nog binnen de huidige rechtsvorm?

Veel ondernemers starten als een eenmanszaak. Maar zodra ze een bepaalde omvang hebben bereikt, is het raadzaam om de rechtsvorm onder de loep te nemen.

Zo is de rechtsvorm besloten vennootschap (BV) een rechtspersoon waarbij de bestuurder in principe niet aansprakelijk is voor de schulden. Hierdoor zijn ondernemers op privévlak (denk aan hun bezittingen als een huis en auto) beter afgedekt tegen financiële tegenslag (er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel; denk aan wanbeheer).

Soms is een transitie in de rechtsvorm, bijvoorbeeld van een eenmanszaak naar een BV, nodig voor de operatie. Denk bijvoorbeeld aan het opereren in het buitenland, of het aannemen van personeel. In sommige gevallen kan een BV rechtsvorm zelfs belastingvoordeel opleveren. De inkomstenbelasting ligt namelijk hoger dan de winstbelastingtarieven voor een BV.

Een boekhouder of financieel adviseur weet als het om zulke zaken gaat van de hoed en de rand en kan adviseren over of en wanneer een andere rechtsvorm een verstandige zet zou kunnen zijn.