Bunq jaagt Amerikaanse droom na

05 april 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De ‘bank of the free’ trekt naar ‘the land of the free. Bunq heeft een vergunningsaanvraag ingediend bij de drie verantwoordelijke Amerikaanse toezichthouders. De online bank stelt zich in eerste instantie te willen richten op de vijf miljoen Europese expats die momenteel werken aan de andere kant van de oceaan.

“We gaan naar de VS met een eenvoudig voorstel”, legt bunq-CEO Ali Niknam uit. “We bieden een bankproduct waarmee Amerikaanse consumenten en bedrijven de bankbureaucratie kunnen omzeilen door in slechts vijf minuten volwaardige internationale bankrekeningen te openen.”

Daarmee doelt Niknam op de 4,9 miljoen Europese expats die momenteel in de Verenigde Staten werkzaam zouden zijn. Een groep die volgens de CEO steeds vaker te maken krijgt met “complexe regels en een tekort aan transparante financiële diensten” in de VS.

Bunq jaagt Amerikaanse droom na

“Bunq streeft naar meer diversiteit in de financiële sector”, vervolgt Niknam zijn uitleg. “Zodat mensen de vrijheid hebben om te kiezen wat er bij hen past. Met deze eenvoudige filosofie hebben we Europa weten te veroveren. We kunnen niet wachten om digital nomads in de VS ook zonder gedoe te laten bankieren; waar, wanneer en hoe het hen het beste uitkomt.”

Succes niet gegarandeerd

Hoewel de wens de vader van de gedachte is, wil dat niet automatisch betekenen dat de online bank ook daadwerkelijk (succesvol) de overstap zal maken. Het Financieele Dagblad schrijft dat verschillende buitenlandse neobanks zich in het verleden hebben stukgelopen op de starre Amerikaanse regelgeving.

Zo dient bunq goedkeuring te krijgen van maar liefst drie instanties waar de vergunningaanvraag is ingediend: de Office of the Comptroller of the Currency, de Federal Deposit Insurance Corporation en de Federal Reserve.

Het omvallen van de Silicon Valley Bank zou daarnaast kunnen betekenen dat toezichthouders, nieuwkomers met argusogen zullen bekijken. Mocht alles volgens plan verlopen, zou de online bank binnen zes maanden een vergunning kunnen hebben. Al vermoedt men dat dit proces een stuk langer kan duren.

Vervolgens dient het merk gelanceerd te worden. Hoelang dat op zich laat wachten of hoeveel dat gaat kosten weet de bunq-CEO nog niet. Tegenover het FD legt hij uit dat het banksysteem van bunq aan het Amerikaanse systeem gekoppeld moet worden. “In totaal kan dit traject jaren duren en veel geld kosten. Ik denk dat we de komende tijd winstgevend blijven, maar dat is ook afhankelijk van hoe agressief we daar de markt op gaan.”

Niknam stelt zich niet nog aan Amerikaanse winstvoorspellingen te wagen. Hij heeft vooralsnog vooral zijn vizier gericht op de vijf miljoen expats. “Het zou mooi zijn als we daar een groot deel van binnenhalen. Maar met een kwart ervan ben ik ook tevreden”, aldus de CEO tegenover de krant.