Tuchtrecht Banken verwelkomt drie nieuwe leden in Commissie van Beroep

27 juni 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Het bestuur van Stichting Tuchtrecht Banken heeft Marie-Louise van Kalmthout, Jos Tromp en Lex Mooy benoemd in de Commissie van Beroep.

Marie-Louise van Kalmthout is als advocaat partner verbonden aan KienhuisHoving advocaten en notarissen. Daarnaast is zij sinds enkele jaren raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

In het verleden heeft ze een lange periode (als lid en later als voorzitter) deel uitgemaakt van onder meer de Raad van Commissarissen van de Rabobank Rijssen-Enter. Tuchtrecht Banken stelt dan ook dat Van Kalmthout “ruimte ervaring” heeft opgedaan in het advocatentuchtrecht.

Tuchtrecht Banken verwelkomt drie nieuwe leden in Commissie van Beroep

Jos Tromp is senior raadsheer in het gerechtshof Amsterdam (afdeling Civiel Recht en Belastingrecht). Volgens de stichting is het tuchtrecht voor Tromp bekend terrein. Zo is hij onder meer voorzitter van de Notaris- en gerechtsdeurwaarderskamer en (voormalig) lid van diverse (appel)tuchtcolleges voor onder meer de advocatuur, registercontrollers en makelaars. Van 2015 tot 2021 was hij lid van de Tuchtcommissie Banken.

Last but not least Lex Mooy. Het derde nieuwe lid van de Commissie van Beroep is raadsheer in het gerechtshof Amsterdam (afdeling Strafrecht). “Hij heeft ruime ervaring opgedaan in diverse tuchtcolleges binnen de gezondheidszorg en vastgoed”, aldus Tuchtrecht Banken.

Tuchtrecht Banken

Via de bankierseed en de Gedragscode zijn alle ongeveer 66.000 bankmedewerkers in Nederland gebonden aan het tuchtrecht. Als een medewerker zich niet aan de gedragsregels houdt, kan daarvan een melding worden gemaakt bij Tuchtrecht Banken. De Tuchtcommissie onderzoekt vervolgens of een bankmedewerker de code heeft geschonden.

Gij de onafhankelijke Commissie van Beroep kunnen zowel het aanklagersbureau (namens de cliënt) en bankmedewerkers in beroep gaan als zij het niet eens zijn met een uitspraak van de Tuchtcommissie.

De commissie komt dan met drie of vijf leden bijeen om de zaak opnieuw te bekijken, waarbij ook de aanklager en bankmedewerker gehoord worden. Na de zitting volgt binnen zes weken het (definitieve) oordeel.