Eerste grootbank overstag, ABN AMRO biedt spaarrente boven de 1%

28 juni 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO biedt vanaf 1 augustus 1,25% rente op zijn opneembare spaarrekening. Dat betekent dat ABN AMRO de eerste grootbank is die met zijn spaarrente boven de 1% uitkomt. En dat is alweer een tijdje geleden, stipt Amanda Bulthuis van Geld.nl aan. “De laatste keer dat één van de drie grote banken meer dan 1% bood, was eind 2014.”

De expert geld & verzekeringen van de vergelijkingssite verwacht dat de andere grootbanken – ING en Rabobank – spoedig het voorbeeld van ABN AMRO zullen volgen. “Dit zagen we ook bij de vorige renteverhogingen. Als één van de drie de rente verhoogt, volgen de andere twee kort daarop ook.”

Ondanks de renteverhoging blijven de spaarrentes van de grootbanken volgens Bulthuis nog ver achter bij de hoogste spaarrentes in de markt. “Op dit moment kun je maximaal 2,4% rente krijgen, op een spaarrekening bij de Renault Bank uit Frankrijk. Bij Nederlandse banken, zoals Yapi Kredi en bunq, krijg je ook al meer dan 2% rente. Daar komt ABN AMRO met deze stap nog niet eens in de buurt.”

Eerste grootbank overstag, ABN AMRO biedt spaarrente boven de 1%

Lastig en weinig noodzaak

Bulthuis legt uit dat de relatief lage spaarrentes van de grootbanken verschillende oorzaken kent. Zo hoeven deze banken volgens de analist van Geld.nl minder hun best te doen om klanten aan te trekken, omdat veel consumenten er “toch wel een spaarrekening hebben”. “Er is dus minder druk om de rentes mee te verhogen met de kleinere banken en de buitenlandse banken op de Nederlandse markt.”

Tegelijkertijd zou het voor grootbanken lastiger zijn om de rente fors te verhogen.  “Een spaarrenteverhoging geldt meteen voor alle spaarklanten en er staat best veel spaargeld bij deze grote banken.”

“De banken hebben de afgelopen jaren ook veel hypotheken en leningen verstrekt tegen relatief lage rentes. Die leningen en hypotheken lopen nog steeds door, waardoor de bank hierop weinig rente-inkomsten heeft. Er is hierdoor dus weinig ruimte om veel rente uit te geven aan spaarders”, aldus Bulthuis.