Geïnformeerd een huis kopen, ING introduceert de Woningcheck
Lekker dan. Heb je eindelijk je droomhuis aan het water gekocht, overstroomt de boel. Dat nooit meer, moeten ze bij ING gedacht hebben. De oranjebank heeft namelijk de Woningcheck gelanceerd. Hiermee kunnen huizenkopers een rapport opvragen dat inzicht geeft in een aantal belangrijke omgevingsfactoren en toekomstige risico’s zoals overstromingsrisico en de staat van de fundering.
De Woningcheck van ING is voornamelijk gebaseerd op openbaar beschikbare bronnen en geeft informatie over het energielabel, de Vereniging van Eigenaren, erfpacht, de fundering en overstromingsrisico’s. Met de informatie kunnen potentiële huizenkopers beter voorbereid de onderhandeling in voor de aankoop van een huis.
“Als woningkoper wil je zoveel mogelijk informatie over de woning die je op het oog hebt”, legt Wim Flikweert (Manager Wonen bij ING) uit. “Soms ontvang je relevante informatie over zaken als de staat van de fundering ná de onderhandeling over de prijs, bijvoorbeeld in een taxatierapport. Maar dan is de koop al bijna gesloten en de prijs bepaald.”
De Woningcheck is volgens Flikweert dan ook een laagdrempelige manier om vroeg in het aankoopproces zo veel mogelijk informatie in te winnen.
“Voor minder dan tien euro biedt ING een overzichtelijk rapport met relevante informatie om goed beslagen ten ijs te komen. Het geeft niet altijd definitief uitsluitsel maar stelt je als huizenkoper wel in staat om de juiste vragen te stellen aan de verkoper of diens makelaar, vóór of tijdens de onderhandelingen”, aldus de Manager Wonen.
Toekomstige kosten
De Woningcheck geeft informatie over ieder woonadres in Nederland. Het rapport kost €9,95 en is voor iedereen (klanten en niet-klanten) opvraagbaar via ING Woondiensten en dient dus om de huizenkoper te informeren en te ondersteunen bij het aankoopproces.
“Informatie over de impact van klimaatverandering, denk aan overstromingen of droogte, wordt steeds belangrijker bij de aankoop van een huis omdat dit toekomstige kosten met zich mee kan brengen. Als je meer weet over de woning kan je ook beter bepalen wat je bereid bent ervoor te betalen”, aldus Flikweert.