Nederlanders laten 1,5 miljard euro spaarrente lopen

06 augustus 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volgens onderzoek van LeasePlan Bank laten Nederlanders gezamenlijk zo’n anderhalf miljard euro aan spaargeld lopen. Door het geld te stallen op betaalrekeningen, waar geen rente wordt betaald lopen de Nederlandse spaarders enorme bedragen mis. Dit komt neer op zo’n €200 à €300 per gezin.

Spaaronderzoek
In opdracht van LeasePlan Bank werd twee maanden geleden door Goos Marketing Research het zogenaamde Grote Nederlandse Spaaronderzoek 2014 doorgevoerd. De respondenten bestonden uit zo’n 1000+ mannelijke en vrouwelijke Nederlanders tussen de 25-65 jaar. Het onderzoek keek naar de spaargewoontes in ons land, de bereidheid tot overstappen naar andere spaarrekeningen, spaardoelen en verschillen tussen mannen en vrouwen.

Slapende spaarders
Gezamenlijk hebben Nederlandse spaarders zo’n 335 miljard gestald op spaarrekeningen in Nederland. Uit het onderzoekt blijkt onder meer dat het merendeel van Nederlanders niet of nauwelijks geld afhaalt van deze spaarrekening(en). 17% geeft aan dit nooit te doen en 65 % minder dan één keer per maand. Hoewel bedragen vaak lang op een rekening vaststaan, heeft twee derde (61%) van de Nederlandse spaarders geen benul hoe hoog het rentepercentage van zijn of haar spaarrekening precies is. Meer dan de helft (52%) typeert zichzelf als een ‘slapende spaarder’, iemand die nauwelijks rekening houdt met de hoogte van de rente en zelden of nooit wisselt van spaaraanbieder. Als er al overgestapt wordt, dan is een (tijdelijk) hogere rente de belangrijkste reden. Het renteverschil moet dan groter zijn dan 0,5%, aldus het onderzoek.

Nederlanders laten 1,5 miljard euro spaarrente lopen

Bezuinigen i.p.v. slimmer sparen
Niet veel Nederlanders lijken zich te beseffen dat de manier van sparen extra inkomsten kan opleveren. 92% van de spaarders geeft aan het afgelopen jaar te hebben bezuinigd op de uitgaven. Slechts een handvol spaarders (4%) probeert echter de hoogste spaarrente te realiseren. Meer dan 75% van spaarders komt helemaal niet aan hun spaargeld dat reeds ergens voor een relatief lage rente is gestald. De onderzoekers concluderen dat spaarders hierdoor een hoop rente mislopen. Per huishouden kan dit zo’n €200 à €300 schelen – in totaal lopen Nederlanders zo’n anderhalf miljard euro mis.

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Mannen lijken ambitieuzere spaarders te zijn dan vrouwen en hebben vaak meerdere spaarrekeningen –12% heeft er zelfs meer dan drie, bij vrouwen is dit slechts 7%. Ook hebben mannen hogere spaarbedragen op de rekeningen staan. Zo’n 24% van de mannen uit het onderzoek geeft aan vijftienduizend euro of meer op zijn spaarrekening te hebben staan, terwijl dat voor slechts 12% van de vrouwen geldt. Spaardoelen van de spaarders zijn ondermeer reizen (59%), woninginrichting (43%) en uit eten gaan en stappen (40%). Vrouwen met een spaardoel sparen vaker voor een appeltje voor de dorst dan mannen (65% versus 54%). De klassieke rolverdeling komt ook in de spaardoelen naar voren: vrouwen sparen vaker voor woninginrichting dan mannen (50% versus 35%) en bij de mannen spaart één op de drie voor een auto (30% versus 18%).