Kwart van Britse BNPL-gebruikers loopt tegen betalingsachterstand aan

12 januari 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Bijna een kwart van de Britse buy now, pay later gebruikers loopt tegen extra kosten aan, omdat ze hun rekeningen niet op tijd betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centre for Financial Capability.

De populariteit van buy now, pay later– waarbij consumenten hun aankoop in meerdere termijnen afbetalen – is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo ook in het Verenigd Koninkrijk, waar een derde van de volwassenen reeds van de betaaloplossing gebruikgemaakt heeft. Onder 18- tot 34-jarigen zou het zelfs om 40% gaan.

Uit het onderzoek van het Centre for Financial Capability blijkt echter dat de motivatie daarachter lang niet altijd even vrijwillig is. Zo geeft een kwart van de BNPL-gebruikers aan dat ze van de betaaloptie gebruikmake, omdat ze de kosten voor levensonderhoud door de inflatie niet altijd meer kunnen dragen. 17% van de gebruikers heeft ervoor gekozen om de hoge Kerst-kosten op afbetaling te kopen.

Kwart van Britse BNPL-gebruikers loopt tegen betalingsachterstand aan

Hoewel BNPL in principe rentevrij is, waarschuwt de instelling dat BNPL-gebruikers een hoger risico lopen om tegen betalingsachterstanden aan te lopen. Zo blijkt uit het onderzoek dat een kwart van de BNPL-consumenten in het afgelopen half jaar één of meer aflossingen heeft gemist. Onder 18- tot 34-jarigen is dit zelfs 34%.

Van de mensen die in de afgelopen zes maanden aflossingen hebben gemist, heeft twee derde ten minste twee afbetalingen gemist. Meer dan een kwart van hen heeft als gevolg daarvan een lagere kredietscore ontvangen of is benaderd door een incassobureau.

Het Centre for Financial Capabilities stipt aan dat de sector nog altijd niet gereguleerd is, waardoor aanbieders niet verplicht zijn om de financiële achtergrond van de gebruikers te onderzoeken. Hierdoor zouden mensen steeds verder in de schulden raken, des te meer omdat ze meerdere BNPL-rekeningen kunnen openen.

De cijfers laten volgens Jane Goodland van het Centre For Financial Capability zien dat BNPL-gebruikers tegen gevaarlijke financiële risico's aanlopen in deze ongereguleerde markt. “Nu de voortdurend stijgende kosten voor het levensonderhoud het Britse publiek blijven raken, is het duidelijk dat veel gebruikers steeds afhankelijker worden van dergelijke betaaloplossingen, terwijl een volledige inzicht in de risico’s ontbreekt.”

“Het meest zorgelijke is dat een grote groep BNPL-gebruikers het slachtoffer is geworden van betalingsachterstanden, een slechte kredietscore en zelfs het in contact komen met incassobureaus”, aldus Goodland.