Een reis naar duurzaam leiderschap: Certified Chief Sustainability Officer

15 februari 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In een wereld die zich steeds bewuster wordt van het cruciale belang van duurzaamheid, wordt het essentieel voor bedrijven om een diepgaande verandering te omarmen. Voor leiders die deze verandering op een effectieve en inspirerende manier willen vormgeven, introduceert opleidingsinstituut Outvie de leergang tot Certified Chief Sustainability Officer (CCSO).

Waar duurzaamheid ooit nog een vrijblijvend thema was voor bedrijven, is het anno 2024 steeds meer een verplichting. Maar belangrijker nog – zo realiseren steeds meer leiders zich – óók een uitgelezen kans om de eigen winstgevendheid te verhogen, reputatie te versterken en talent aan te trekken.

Kortom: meer dan genoeg reden om duurzaamheid stevig te verankeren in de organisatie. Dat blijkt in de praktijk echter niet eenvoudig. Er is dan ook een groeiende behoefte aan leiders die voorop kunnen gaan in deze transformatie en aantoonbaar impact maken met een tastbare duurzaamheidsstrategie.

Een reis naar duurzaam leiderschap: Certified Chief Sustainability Officer

Dit is precies waar de nieuwe opleiding van Outvie zich op richt. Gedurende het achtdaagse traject leren deelnemers hoe ze duurzaamheid laten doordringen in de haarvaten van hun organisatie. Daarbij wordt gewerkt aan uiteenlopende leiderschapscompetenties en vaardigheden, zoals verbinden, inspireren, communiceren en systeemdenken.

Ook passeren vele praktijkvoorbeelden van duurzame bedrijfsmodellen en innovatieve de revue, evenals thema’s als ethisch duurzaamheidsbeleid, impactmeting, de inrichting van governance, ESG-risico’s en de benodigde voorbereidingen op de nieuwe rapportagestandaarden (ESRS) vanuit de CSRD.

Certificering

Opgeteld biedt het traject “een stevig fundament om te excelleren in de rol van CSO”, zo schetst Outvie. “Deelnemers leren de vaardigheden die nodig zijn om impact te maken met een tastbare duurzaamheidsstrategie. Zo kunnen ze hun organisatie begeleiden bij het bepalen van duurzaamheidskeuzes en de vertaling naar een strategische visie, missie, strategie en meetbare doelstellingen.”

Wie het afsluitende examen succesvol afrondt, mag zich Certified Chief Sustainability Officer (CCSO) noemen, een door Outvie in het leven geroepen titel die sinds vorig jaar is geregistreerd in de EU. De kersverse CCSO’s worden automatisch toegevoegd aan het register van Certified Chief Sustainability Officers. Daarnaast worden ze onderdeel van het netwerk van de CCSO-community.

Toonaangevende experts

De leergang wordt verzorgd door toonaangevende experts op het gebied van duurzaamheid. Hoofddocent is Carola Wijdoogen, auteur van ‘De 7 rollen voor duurzaam succes’, directeur van de Stichting Sustainability University en partner van Number 5 Foundation.

Ook de vakdocenten zijn stevig geworteld in de praktijk. Een kleine greep: Hanneke van de Vijfeijke (Country Sustainability Manager, IKEA Nederland), Lars Dijkstra (CSO, Van Lanschot Kempen), Dick de Waard (Hoogleraar Financial Auditing, Rijksuniversiteit Groningen), Paul Schoenmakers, (voormalig Head of Impact, Tony’s Chocolonely) en Marije Klomp (Programmadirecteur duurzaamheid Radboud Universiteit en MVO-manager van het jaar 2022).

Sleutelrol in de duurzame transitie

De opleiding is ontwikkeld voor leiders die verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid – denk aan CSO’s, sustainability managers en impact managers – maar ook zeer geschikt voor andere professionals met managementervaring die een sleutelrol (willen) vervullen in de duurzame transitie van hun organisatie.

De eerstvolgende editie van de leergang start op 18 maart en eindigt op 24 juni. De opleiding vindt plaats in Amsterdam.