Ruim 60% van Nederlanders weet niet wat er met hun spaargeld gebeurt

20 maart 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlanders hebben bij elkaar zo’n €464 miljard aan spaargeld. Een gigantisch bedrag; wel zo fijn om te weten wat er met dat geld gebeurt zou je zeggen. Uit onderzoek van Bridgefund blijkt echter dat 61% van de Nederlanders geen idee heeft wat de bank met het geld doet dat zij op hun spaarrekening hebben staan.

Dat een bank niet alleen het spaargeld bewaart, maar ook gebruikt om actief te investeren is dus niet bij iedereen even bekend. Een opmerkelijk resultaat, want tegelijkertijd geeft 49% van de Nederlanders aan het belangrijk te vinden dat hun bank duurzaam en maatschappelijke verantwoord handelt.

Bridgefund wijst er erop dat veel banken juist op dit onderwerp niet bijster sterk presteren. Zo liggen momenteel meerdere banken in de clinch met milieuorganisaties omdat ze nog altijd investeren in de fossiele industrie en te weinig zouden doen om de eigen klimaatimpact te minimaliseren.

Ruim 60% van Nederlanders weet niet wat er met hun spaargeld gebeurt

“Het kan dus zomaar zijn dat jouw bank investeert in industrieën of bedrijven waar jij persoonlijk geen goed gevoel bij hebt”, legt het financieringsplatform uit. Desondanks lijken Nederlanders mogelijke ‘red flags’ te negeren, aangezien slechts 9% van hen zou overwegen om binnen twee jaar van bank te veranderen.

“We zien dat mensen het belangrijker vinden dat hun geld goed terechtkomt en niet wordt geïnvesteerd in industrieën waar ze zelf niet achter staan”, vertelt Julian van de Steeg.

De Bridgefund-oprichter en CEO legt uit dat zélf beleggen een goed alternatief kan zijn. “Mits je weet waar je geld terechtkomt en waar je aan bijdraagt met jouw beleggingen.”

“Wat voor jou de beste keuze is, is natuurlijk afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Het gaat daarbij niet alleen om de afweging tussen risico en rendement, maar juist ook over waar je op maatschappelijk niveau aan wil bijdragen”, aldus Van de Steeg.