ING opnieuw leider in digitale transformatie in Nederland

16 april 2024 Banken.nl 6 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ING is opnieuw de Nederlandse leider op het gebied van digitale transformatie. Dat is de uitkomst van de DX300, een jaarlijkse ranking van ondernemersplatform MT/Sprout. In de algehele top tien zijn verder onder andere ABN AMRO (plaats vijf) en a.s.r. (plaats negen) te vinden.

Voor het derde jaar op rij heeft het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van MT/Sprout onderzoek gedaan naar de koplopers in de wereld van digitale transformatie.

Het onderzoek werd gehouden onder bijna 5.000 zakelijke beslissers. Zij rangschikten 150 bedrijven, die het verst zijn in digitale transformatie. Onderzoeksleiders waren Henk Volberda, hoogleraar Strategic Management en Innovation aan de Universiteit van Amsterdam en projectleider Niels van der Weerdt van het Amsterdam Centre for Business Innovation. Laatstgenoemde stond aan het hoofd van het onderzoeksteam van Volberda.

ING opnieuw leider in digitale transformatie in Nederland

Het onderzoek maakt onderscheid tussen twee rankings. In de lijst van ‘Leaders’ zijn de organisaties opgenomen die vooroplopen als het gaat om digitale transformaties, terwijl de lijst van ‘Enablers’ de beste dienstverleners (transformatiepartners) rangschikt, die dergelijke transformaties mogelijk maken.

De top-10 Leaders in Digitale Transformatie in 2024:

1          ING                                         
2          Booking.com                           
3          Bol. (Ahold Delhaize)             
4          Albert Heijn (Ahold Delhaize)
5          ABN AMRO                       
6          Coolblue                                 
7          KLM                                    
8          PostNL                               
9          a.s.r.                                        
10        Technische Unie                    

Naast de algehele ranking, zijn er in het onderzoek ook aparte ranglijsten gevormd voor de diverse sectoren en disciplines, zoals bijvoorbeeld de ranking ‘Bancaire dienstverlening, beleggingsinstellingen en aandelenhandel’.

De top-10 Leaders in de categorie Bancaire dienstverlening, beleggingsinstellingen en aandelenhandel:     

1          ING
2          ABN AMRO   
3          Rabobank      
4          DEGIRO
5          Knab (a.s.r.)   
6          Euronext       
7          SNS Bank (de Volksbank)
8          NIBC Bank     
9          abcfinance    
10        Obvion

De lijst van Enablers wordt dit jaar opnieuw aangevoerd door KPN. Opvallende stijger in deze ranking is Klarna, dat de afgelopen jaren een opmars maakte van plek #150 (2022), via #35 (2023), naar nummer #10 (2024):

De top-10 Enablers in Digitale Transformatie in 2024:

1          KPN                            
2          AFAS Software           
3          Currence (o.a. iDEAL)
4          Exact                          
5          Microsoft             
6          Hostnet (group.one) 
7          McAfee                       
8          Fox-IT (NCC Group)   
9          Cisco                          
10        Klarna                        

Overige bevindingen

In het onderzoek onderstrepen de auteurs ook de opkomst van AI als een belangrijke ontwikkeling en punt van zorg voor bedrijven. AI wordt echter vooral aangemerkt als een aanvulling op, en niet zozeer een vervanging van digitale transformatie. Data en infrastructuur worden door de onderzoekers in dat kader beschouwd als cruciale elementen voor het succesvol inzetten van AI binnen organisaties.

Ten aanzien van de onderzoeksbevindingen waarschuwt Volberda voor “de potentiële homogenisering van bedrijfsprocessen door de efficiëntieslagen die met AI kunnen worden behaald”, wat op de lange termijn innovatie en concurrentievoordeel kan ondermijnen.

Tot slot merken de onderzoekers op dat het de sectoren als nutsbedrijven en verzekeringen zijn, die gelden als de leidende sectoren in digitale transformatie. Sectoren als het onderwijs en lokale overheden lopen juist achter op dit vlak.