BLG Wonen: ‘Nauwelijks kennis bij studenten over impact studieschuld’

09 september 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Maximaal bijlenen en een onbezorgd leven leiden, het leven van een student kan heerlijk zijn. Er wordt door studenten echter lang niet altijd goed nagedacht over de impact van een studieschuld op het restant van hun financiële leven, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van een hypotheek.

Dat blijkt uit onderzoek van BLG Wonen onder 420 Nederlandse studenten die zijn afgestudeerd met een studieschuld. Het gaat om oud-studenten onder de 35 jaar die op het MBO, HBO of aan de universiteit hebben gestudeerd. Een kwart van hen had een studieschuld van meer dan € 25.000 euro.

Uit het onderzoek komt naar voren dat iets meer dan de helft van de oud-studenten zonder eigen woningen graag de stap wil maken naar een koopwoning. Bij respondenten met een studieschuld van meer dan €25.000 geeft zelfs 65% aan eigenlijk liever een eigen woning te bezitten. De overgrote meerderheid van deze oud-studenten (85%) laat weten dat hun studieschuld een negatieve uitwerking heeft op hun kansen op de koopwoningmarkt.

BLG Wonen: ‘Nauwelijks kennis bij studenten over impact studieschuld’

Bron: BLG Wonen

Van de oud-studenten die het wél gelukt is om een woning te kopen, geeft ruim 60% aan geen belemmeringen te hebben ervaren bij de aankoop. De verklaring hierbij is dat 1 op de 3 hun studieschuld - en die van de eventuele partner - op het moment van de woningaankoop al had afgelost.

Bij hoge studieschulden ligt het percentage woningbezitters dat geen hindernissen ervaarde een stuk lager (47%). Zij moesten hun eisen en wensen bijstellen om te kunnen slagen (31%), verzwegen hun studieschuld voor de hypotheekverstrekker (19%) en/of maakten gebruik van spaargeld en/of een schenking om te slagen (19%).

Spijt

Al gauw komt dan ook naar voren dat afgestudeerden met een hoge studieschuld spijt hebben van het lenen. Zes op de tien zou achteraf gezien minder hebben willen lenen; één op de tien zou zelfs helemaal geen lening zijn aangegaan.

BLG Wonen: ‘Nauwelijks kennis bij studenten over impact studieschuld’

Bron: BLG Wonen

Logischerwijs ligt dit percentage onder de oud-studenten met een minder hoge studieschuld een stuk lager: 46% bij oud-studenten met een schuld van €10.000 tot €25.000 en 27% bij oud-studenten met een schuld tot €10.000.

Tegelijkertijd geeft 70% van de studenten aan tijdens de studie nauwelijks of geen idee te hebben van de impact van een studieschuld op het verkrijgen van bijvoorbeeld een hypotheek. Onder hen legt 36% de verantwoordelijkheid bij zowel zichzelf als uitvoeringsorganisatie DUO neer.

Een derde is van mening dat DUO de hoofdverantwoordelijke is, terwijl 12% vindt dat hij of zij zelf beter had moeten opletten.

Week van de Stufi

“Lenen voor een studie valt goed te begrijpen”, benadrukt Georgette Lageman (manager van het Expertise Centrum Wonen van BLG Wonen). “Zolang studenten maar wel goed op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen als zij zijn afgestudeerd.”

BLG Wonen: ‘Nauwelijks kennis bij studenten over impact studieschuld’

Bron: BLG Wonen

Daarnaast hebben volgens Lageman de vele beleidswijzigingen, zoals rond de herinvoering van de basisbeurs en de vervijfvoudiging van de rente op studieschulden, onrust veroorzaakt.

Ze spreekt dan ook haar zorgen uit over het ontstaan van ongelijke kansen tussen generaties. “Er is behoefte aan stabiel overheidsbeleid, zodat studenten later niet tegen verrassingen aanlopen.”

Om zelf het goede voorbeeld te geven , organiseert BLG Wonen in de week van 9 tot 15 september ‘De week van de Stufi’. Hierbij wordt aandacht gevraagd voor de impact van studieschulden op het kopen van een woning.