ING stopt met financieren ‘pure’ olie- en gasbedrijven
ING heeft aangekondigd te stoppen met geld lenen aan bedrijven die zich uitsluitend bezig houden met het oppompen van olie en gas of het ontwikkelen van nieuwe velden. Dat geeft de bank aan in zijn jaarlijkse Climate Progress Update.
Topman Steven van Rijswijk laat weten trots te zijn hoe de klimaataanpak van ING zich elk jaar verder ontwikkelt. “De urgentie van klimaatverandering wordt steeds duidelijker en ING wil een leidende rol spelen in het versnellen van de wereldwijde overgang naar een koolstofarme economie.”
Het stoppen van financieren van bedrijven in de olie- en gasindustrie vormt daarbij een belangrijke stap, al stapt de bank dus nog niet helemaal uit de sector. Bedrijven als Shell en BP kunnen bijvoorbeeld wel nog op leningen rekenen, omdat zij ook geld uitgeven aan alternatieve energiebronnen. ING beargumenteert dat zulke bedrijven een bijdrage leveren aan de energietransitie.
Een woordvoerder van de bank wil tegenover de NOS geen namen noemen van bedrijven die deze diversiteit niet bieden en waar daarom afscheid van wordt genomen. Al met al zou het om 25 bedrijven gaan.
Daarnaast heeft ING besloten vanaf 2026 geen leningen meer te verstrekken aan bedrijven die een terminal voor vloeibaar aardgas (lng) willen aanleggen. Dit gas is sinds de Oekraïens-Russische oorlog belangrijker geworden, omdat West-Europa niet langer meer Russisch gas wenste af te nemen.
Het internationale energieagentschap IEA verwacht dat er binnenkort te veel terminalcapaciteit is, waardoor de noodzaak om te investeren in nieuwe faciliteiten is afgenomen.
Verder naar de toekomst gekeken geeft ING aan vanaf 2040 helemaal niet meer te willen lenen aan bedrijven die olie en gas oppompen.
ING stelt tot slot de duurzaamheidsmaatregelen van tweeduizend grote klanten in de gaten te houden. Mochten zij in de ogen van de bank te weinig voortgang boeken, kan er in de toekomst besloten om deze bedrijven uit te sluiten van nieuwe leningen.
Niet ver genoeg
Hoewel de stappen van ING zeker zullen leiden tot een koolstofarmere economie, reageert niet iedereen even tevreden. Zo is Pieter Sellies, campaigner ING Fossielvrij, kritisch over het feit dat ING pas in 2026 wil stoppen met het financieren van vloeibaar gasfabrieken.
Daarnaast noemt hij het klimaatbeleid van ING “zo lek als een mandje”. “ING’s geld kan via algemene leningen naar vloeibaar gasfabrieken blijven stromen, en ook grote oliereuzen als BP kunnen bij ING blijven aankloppen. Zo blijft de bank nieuwe fossiele projecten mogelijk maken.”
Sellies benadrukt dat Fossielvrij NL, samen met zakelijke klanten, medewerkers en iedereen die zich zorgen maakt, doorgaat met actievoeren tot ING al zijn financiering aan olie- en gasbedrijven stopt.
Ook Milieudefensie is kritisch op de plannen. De milieuorganisatie, die eerder dit jaar een rechtszaak tegen ING aanspande vanwege zijn klimaatbeleid, vindt dat de bank niet ver genoeg gaat en wil de rechtszaak dan ook doorzetten.