FTX maakt $16,5 miljard vrij om gedupeerde klanten te compenseren

21 oktober 2024 Banken.nl

Goed nieuws voor gedupeerde klanten van de failliete cryptobeurs FTX. Een Amerikaanse rechter heeft het faillissementsplan goedgekeurd, waardoor er een bedrag van $16,5 miljard vrijkomt om schuldeisers terug te betalen.

Het opmerkelijke verhaal van FTX – een van ’s werelds grootste crypto-handelsplatformen – kwam twee jaar geleden aan het licht. Het bedrijf kwam in de problemen toen cryptokoersen kelderden en er een heuse ‘crypto-run’ ontstond. Miljarden van klanten die bij het bedrijf waren gestald, bleken verdwenen.

Nu de rechter het startsein heeft gegeven voor het reorganisatieplan dat door het bedrijf is opgesteld, kan er dus begonnen worden met het terugbetalen van klanten die hun vermogen destijds plots zagen verdampen.

FTX zegt dat het erin geslaagd is om een bedrag tussen de $14,7 en $16,5 miljard bij elkaar te sprokkelen. Dit betekent dat het 98% van de schuldeisers zo’n 119% van de waarde op hun rekeningen kan betalen op de dag dat de cryptobeurs het faillissement aanvroeg.

“Vooruitkijkend zijn we klaar om 100% van de faillissementsclaims plus rente voor particuliere schuldeisers terug te betalen”, benadrukt FTX-CEO John Ray. “Het is het grootste en meest complexe compensatieplan in de geschiedenis.”

Hoewel de deal gedupeerde klanten winst oplevert, is niet iedereen even positief. Zo stelt een advocaat van één van de schuldeisers dat de prijs van bitcoin is gestegen van $16.000 in november 2022, naar meer dan $63.000 vandaag de dag.