Zorgen in Nederland om deepfakes en veiligheid vanwege GenAI

22 oktober 2024 Banken.nl

Hoewel een groot deel van de Nederlandse en Europese bevolking bekend is met GenAI, leven er ook zorgen en uitdagingen, vooral binnen organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte naar het gebruik van en vertrouwen in de technologie.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 65% van de Nederlandse respondenten tegenwoordig bekend is met GenAI-tools, zoals ChatGPT. Het gebruik van deze technologie voor persoonlijke doeleinden (70% in Europa) blijft vooralsnog hoger dan werkgerelateerd gebruik (34%).

Ook komt naar voren dat slechts 35% van de Nederlandse bedrijven actief GenAI-gebruik op de werkvloer promoot. Daarbij geeft 23% van de Europese respondenten die GenAI voor werkdoeleinden gebruiken aan, dat hun bedrijf geen formeel beleid heeft met betrekking tot het gebruik van GenAI op de werkplek.

Voordelen versus risico’s

Enerzijds is dit een opvallende bevinding, want over de zakelijke voordelen van GenAI is al veel gezegd en geschreven en de voordelen lijken evident. Zo noemen Europese respondenten verbeterde efficiëntie en productiviteit als de belangrijkste pluspunten van de technologie. Daarnaast wordt het gebruik van GenAI-tools gelinkt aan snellere uitvoering van taken (38%) en het genereren van nieuwe ideeën (35%).

Anderzijds is het logisch dat een groot deel van bedrijven nog een afwachtende houding inneemt. Want ondanks de groeiende bekendheid en het gebruik en populariteit van GenAI, maken veel gebruikers zich wel zorgen over de potentiële risico's, concluderen de onderzoekers. Zo geeft in Nederland 28% van de GenAI-gebruikers aan extreem bezorgd te zijn over deepfakes, terwijl 22% vreest voor de verspreiding van desinformatie. Daarnaast maken sommigen zich zorgen over de beveiliging van persoonlijke gegevens.

We kunnen niet om GenAI heen

Toch zullen we waarschijnlijk niet om de technologie en alle voordelen heen kunnen. Volgens Marc Verdonk, Chief Technology Officer bij Deloitte Nederland, ligt de oplossing dan ook niet in het verbieden van GenAI-gebruik. “Organisaties moeten niet denken dat het verbieden van GenAI-gebruik de meest veilige optie is. Medewerkers zullen deze tools toch wel gebruiken.”“

Sterker nog, “Het niet gebruiken van GenAI is ook een risico, onder andere omdat het je als bedrijf minder aantrekkelijk maakt voor talent”, benadrukt Verdonk.

De oplossing lijkt vooral te liggen in het kweken van vertrouwen. Volgens de onderzoekers varieert dat vertrouwen in het gebruik van GenAI-tools, afhankelijk van de toepassing waar voor het gebruikt wordt. Zo hebben respondenten de neiging deze tools meer te vertrouwen voor het genereren van samenvattingen en het verstrekken van algemene informatie dan voor meer kritische toepassingen, zoals medisch advies of financiële aanbevelingen.

Uit het onderzoekt blijkt dat 73% van de Europese respondenten aangeeft vertrouwen te hebben in het gebruik van GenAI, waarbij 19% laat weten ‘veel vertrouwen’ te hebben in het gebruik van GenAI.

Ondersteuning en training cruciaal

Er blijft echter ook een deel van de gebruikers dat geen vertrouwen heeft, wat wijst op de behoefte aan betere ondersteuning en training.

Dat onderschrijft ook Verdonk: “Het actief opbouwen van vertrouwen is essentieel voor een succesvolle AI-strategie. Met veilige adoptie, grondige training en transparantie kan GenAI een waardevol hulpmiddel worden in plaats van een risico.”

Vooralsnog lijkt er dan ook genoeg werk aan de winkel voor in het bijzonder organisaties. Zo laat vooralsnog minder dan de helft (44%) van de respondenten weten dat hun organisatie momenteel technische of praktische trainingen aanbiedt, of trainingen gericht op het ethisch en verantwoord gebruik van GenAI-tools.

“We zien momenteel een duidelijke kloof in de manier waarop organisaties werknemers ondersteunen met trainingen over GenAI”, besluiten de onderzoekers.

Aan het onderzoek van Deloitte namen ruim 30.000 mensen deel uit verschillende Europese landen, waaronder 2.760 in Nederland.

Meer over Deloitte
Profielpagina
Deloitte is een partner van Banken.nl