‘Weten wat je krijgt én wat je ermee kunt doen’: Equip maakt medewerkers financieel slim

26 mei 2025 Banken.nl

Bedrijven halen van alles uit de kast om medewerkers aan boord te krijgen én te houden. Maar dan is het wel zo handig als die medewerkers ook snappen wat hen allemaal geboden wordt – en dat is zeker met die steeds uitgebreidere en complexere beloningspakketten niet eenvoudig. Equip helpt organisaties hierbij. “We koppelen het totale beloningspakket aan de persoonlijke financiële plannen van de medewerker, zodat die beter weet wat hij krijgt én wat hij ermee kan doen”, aldus medeoprichter en CEO Toon Peek.

Aan uitdagingen geen gebrek voor bedrijven anno 2025. Maar vaak wel aan voldoende medewerkers om al die uitdagingen goed aan te kunnen gaan. Organisaties zetten dan ook alle zeilen bij om in deze krappe arbeidsmarkt toch voldoende talent te binden en boeien.

Ondertussen staan hun budgetten echter óók onder druk, waardoor het cruciaal is dat het geld dat ze in hun arbeidsvoorwaarden stoppen goed wordt besteed én dat medewerkers ook zien en begrijpen wat ze allemaal krijgen aangeboden. “En dat is vaak best veel”, stelt Toon Peek. “Als je daar als werkgever niet goed over communiceert doe je jezelf én je medewerkers echt tekort.”

Daar duidelijk inzicht in bieden is tegenwoordig nog niet zo eenvoudig, omdat arbeidsvoorwaardenpakketten behoorlijk complex zijn geworden. Waar het vroeger nog vrij overzichtelijk was – kortgezegd: salaris en pensioen – zijn er nu allerlei mogelijkheden bijgekomen. “Denk onder meer aan variabele bonussen, aandelenpakketten, verzekeringen, opleidingsbudgetten en diverse ondersteuning op mentaal en fysiek vlak”, schetst Peek.

Bovendien worden de pakketten vaak ook steeds flexibeler. “Er hebben nog nooit zoveel generaties op de werkvloer rondgelopen als nu – allemaal met hun eigen verwachtingen en wensen. Een volledige one-size-fits-all-benadering werkt niet meer.”

“Dus kun je nu zelf steeds meer dingen bepalen. Denk bijvoorbeeld aan pensioenregelingen die steeds meer vrijheid bieden om bij te leggen. Dat is mooi, maar maakt het wel lastiger om je beloningspakket goed te begrijpen én de keuzes te maken die het beste aansluiten op jouw persoonlijke situatie.”

“We werden getriggerd doordat we zagen dat mensen om ons heen moeite hebben om belangrijke financiële keuzes te maken.”

Dit vereist ook een bepaald niveau van financiële geletterdheid – en daar schort het bij flink wat mensen nog aan: maar liefst 43% van de Nederlanders die een financieel product bezitten haalt de minimale geletterdheidscore niet. Al met al scoort ons land een mager zesje.

Moeite met financiële keuzes

Kortom: hier is nog veel te winnen, zo zagen ook Jan Klinkhamer en Toon Peek. Samen richtten ze daarom drie jaar geleden Equip op. “We werden getriggerd doordat we zagen dat mensen om ons heen moeite hebben om die belangrijke financiële keuzes te maken” , vertelt Peek. “Daar wilden we iets aan doen.”

Dat doet Equip door professionals te voorzien van financiële begeleiding. “Via een online platform bieden we laagdrempelig educatie en toegang tot financiële experts die kunnen adviseren over hoe je jouw beloningspakket effectief kunt inzetten op onderwerpen als pensioen, een huis kopen, vermogensbeheer of het starten van een gezin.”

Klinkhamer en Peek leerden elkaar in 2013 kennen tijdens de Investment Banking Summer Internship van J.P. Morgan in Londen. Na een kleine acht jaar verlieten ze de investeringsbank om zich helemaal te focussen op Equip. Peek vervult de rol van CEO, Klinkhamer is COO.

Sindsdien is het hard gegaan met de startup. “Het begon echt op een velletje papier”, schetst Peek. “Inmiddels zijn we met z’n tienen en mogen we flink wat mooie namen tot onze klantenkring rekenen. Denk onder meer aan KPN, Rituals, DHL Express, PwC en War Child – allemaal bedrijven die inzien dat ze gebaat zijn bij financieel slimme medewerkers.”

Kosteloos voor de medewerker

Want waar Equip professionals helpt beter onderbouwde financiële beslissingen te nemen met het beloningspakket, zijn de directe klanten de werkgevers van die professionals. “Daardoor zijn onze diensten helemaal kosteloos voor de medewerkers”, vertelt Peek.

De werkgevers betalen dus. En daar hebben ze alle reden toe, legt hij uit. “Voor veel organisaties zijn personeelskosten de grootste uitgave. Als je heel veel geld steekt in sterke arbeidsvoorwaarden, wil je natuurlijk wel dat medewerkers zo’n pakket begrijpen, op waarde schatten en er het optimale uithalen.”

“Medewerkers met geldstress voelen zich minder verbonden met hun werk, zijn veel vaker afgeleid en hebben minder energie.”

Bovendien versterkt financiële geletterdheid de financiële weerbaarheid van medewerkers. Onzekerheid over financiën kan verstrekkende gevolgen hebben – ook voor werkgevers. “Financiën zijn de voornaamste oorzaak van anxiety, zo blijkt uit onderzoek van PwC. En medewerkers met geldstress voelen zich minder verbonden met hun werk, zijn veel vaker afgeleid en hebben minder energie. Het is zelfs twee keer zo waarschijnlijk dat ze op zoek gaan naar een nieuwe baan.”

Pensioen

Kijkend naar de vele onderdelen van arbeidsvoorwaardenpakketten, staat één er steevast boven aan de lijst staat van thema’s waarover goede communicatie cruciaal is: het pensioen. En dat belang wordt alleen maar groter, aangezien het nieuwe pensioenstelsel straks een veel actievere houding vraagt van deelnemers.

“Je hoort het keer op keer: pensioen is een van de duurste, maar tegelijk minst begrepen arbeidsvoorwaarden”, stelt Peek. “Dat het hele stelsel nu ook nog op zijn kop gaat, helpt daar natuurlijk niet bij. Er komt steeds meer flexibiliteit in het pensioen, wat het cruciaal maakt dat mensen de juiste keuzes maken, op het juiste moment.”

Een deel van het probleem zit in een oer-menselijk trekje: we zijn niet zo goed in ver vooruitkijken. De truc zit volgens Peek in het positioneren van het pensioen als één onderdeel van iemands gehele financiële planning. “Dus het niet neerzetten als een losstaand potje, maar als een deel van het bredere vermogen dat je opbouwt.”

Dit andere perspectief sluit ook nauw aan op de veranderende werkelijkheid. “De huidige pensioenregelingen zullen niet meer zo rijk zijn dat ze dat hele pensioen volledig kunnen dekken. Dus moet je misschien zelf beleggen, iets extra’s opbouwen, een eigen huis kopen.”

Zo moeten medewerkers zelf veel meer keuzes maken – belangrijke keuzes die hun financiële toekomst bepalen. “En daarom is het belangrijker dan ooit dat ze financieel geletterd zijn”, aldus Peek. “Dan kun je de financiële informatie begrijpen en toepassen, zodat je de juiste beslissing kunt nemen als het gaat om financiële producten en diensten voor jezelf.”

Persoonlijk platform en dienstverlening voor HR

Equip helpt medewerkers daarbij. Peek: “De kern van onze aanpak is dat we het totale beloningspakket linken aan de persoonlijke financiën van de medewerker, zodat die inziet welke mogelijkheden dat pakket allemaal biedt en hoe je daar optimaal gebruik van maakt in jouw specifieke situatie.”

“We zien dat medewerkers na gebruik van Equip zich bewuster worden van hun beloningspakket.”

De basis van de ondersteuning is het online platform, waar je als werknemer kunt inloggen vanaf je computer of via een mobiele app. “Aan de hand van de informatie die je deelt wordt daarin een persoonlijk profiel opgebouwd waar een aantal prioriteiten voor jou uitkomen waarover je meer kunt leren. Afhankelijk van de levensfase waarin je zit kan het bijvoorbeeld gaan om het aflossen van een studieschuld, eerder met pensioen gaan, kopen van een huis of een dag minder werken.”

Veel is geautomatiseerd en digitaal. Equip werkt daarnaast samen met een netwerk van onafhankelijke financieel experts die persoonlijke begeleiding bieden.

“Het platform is zo opgebouwd dat we onze experts zo krachtig mogelijk kunnen inzetten. De gesprekken duren een half uur, en die tijd wordt heel effectief gebruikt. Deelnemers delen van tevoren data en bekijken een filmpje, zodat ze goed voorbereid het gesprek ingaan. En na afloop zetten we bijvoorbeeld AI in om inzichten te genereren en de medewerker snel een terugkoppeling te geven over wat er is besproken.”

Slimmere medewerkers én HR-teams

Dat deze aanpak werkt, ziet Peek inmiddels bij de diverse opdrachtgevers en hun medewerkers. “We zien dat medewerkers na gebruik van Equip zich bewuster worden van hun beloningspakket. Ze gaan inzien welke mogelijkheden dit biedt en welke kansen er liggen als ze hier de juiste keuzes mee maken.”

En daar plukken ook hun werkgevers de vruchten van. “De eerste signalen zijn dat de waardering voor het beloningspakket en financiële zekerheid onder medewerkers sterk toenemen. Dit is heel belangrijk voor HR-teams om hun hoge investeringen in personeel te blijven rechtvaardigen.”

En die HR-teams worden zélf ook slimmer. “Door beter te begrijpen wat speelt onder medewerkers en diverse inzichten in wat organisaties wel en niet doen, kunnen we HR gericht adviseren over blinde vlekken, medewerkersfeedback en mogelijke verbeteringen in communicatie. Zo zijn we een strategische partner in een tijd waarin het belangrijk is dat élke euro die wordt geïnvesteerd optimaal rendeert – ook in arbeidsvoorwaarden.”