Hoe banken reageren op de komst van FinTech startups

12 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Met het oog op het bloeiende FinTech landschap kunnen banken natuurlijk niet achterblijven. Maar op op welke wijze reageren banken op de komst van FinTech startups? De meeste banken zijn tot nu toe een programma gestart om innovatieve startups te helpen ontwikkelen. Het opzetten van venture capital fondsen en het aangaan van partnerships staan op een gedeelde tweede plek.

Een nieuwe generatie van financiële technologie (FinTech) is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Innovatieve bedrijfjes maken gebruik van nieuwe technologieën op het gebied van o.a. online, mobiel, social media, cloud computing en big data om nieuwe oplossingen te creëren voor het veranderende financiële landschap. Klanten willen tegenwoordig bijvoorbeeld snel en veilig geld kunnen overmaken en ontvangen. FinTech startups spelen volop in op deze toegenomen vraag door de manier waarop financiële diensten worden aangeleverd, en gepresenteerd, fundamenteel te veranderen. Sommige bedrijven bieden hun diensten aan de gevestigde financiële sector aan, terwijl anderen hun diensten direct aanbieden aan de consumentenmarkt. De grote vraag is: hoe reageren banken en andere traditionele financiële dienstverleners hier op?

Reacties op FinTech

Met het oog op het bloeiende FinTech landschap kunnen grote multinationale banken natuurlijk niet achterblijven. De initiatieven van de banken lopen enigszins uiteen, maar de grootste groep (43%) lijkt het opzetten van startup programma’s voor FinTechbedrijven als beste optie te verkiezen. Deze startup programma’s fungeren als broeikassen voor jonge startups, waar zij ondersteuning ontvangen van de grote jongens in de financiële sector.  Onder andere Nederlandse banken Rabobank en ABN AMRO kozen voor deze strategie. Dat blijkt uit bronnenonderzoek van Avinash Swamy, Market en business development professional bij IBM.

How are banks reacting to FinTech

Het financieren van en samenwerken met FinTech startups staan op een gedeelde tweede plek. Zowel het opzetten van venture capital fondsen om startups te financieren als het aangaan van partnerships met FinTech spelers is door 20% van de banken in hun FinTech-strategie opgenomen. Het daadwerkelijk overnemen van de FinTech bedrijven is minder populair – slechts 10% hanteert deze strategie. Met het opstarten van eigen FinTech initiatieven zijn ABN AMRO en Aegon onderdeel van een aanzienlijke minderheid van 7% van de banken.

Fintech in Nederland

FinTech in Nederland loopt volgens sommige experts voor op de internationale ontwikkelingen. De afgelopen maanden zijn meerdere Nederlandse FinTechbedrijven gerepresenteerd op grote internationale beurzen. Zo presenteerde Figlo – een Nederlands dochterbedrijfje Amerikaanse marktleider Advicent – zijn innovatieve software op de grootste FinTech beurs van de VS (T3 Conference), en stond Bell ID een internationaal opererend FinTech bedrijfje op het gebied van mobiel betalen uit Nederland op het toonaangevende Mobile World Congress in Barcelona. Internationale banking blog Bank Innovation riep onlangs Amsterdam zelfs uit als hét nieuwe centrum voor FinTech.