Jonge historicus Bregman roept Nationale Overstapweek uit
De jonge historicus en schrijver Rutger Bregman heeft deze week uitgeroepen tot de ‘Ik Stap Over Van Bank Week’. Bregman heeft maandagochtend via de website van het journalistiek platform De Correspondent opgeroepen weg te gaan bij de grootbanken, om een duidelijk signaal te geven over het huidige bankensysteem. Zijn #ikstapover is sindsdien trendy op Twitter. Bijna 2.000 Nederlanders hebben gezegd dat ze van bank gaan wisselen. Dat zei journalist en initiatiefnemer Rutger Bregman in het radioprogramma Dit is de Dag. Woensdag is #ikstapover echter trending af en komt #ikstapover niet meer voor in de top 10 trending topics van deze week. ASN Bank en Triodos Bank meldden beiden wel een toename van het aantal nieuwe klanten.
Consumenten in actie
In de Correspondent schreef Bregman: "Het blijft bizar, zeven jaar na de grootste crisis ooit, is er vrijwel niets veranderd". In het radioprogramma zegt hij: "We moeten weg bij de ABN AMRO, ING en Rabobank. We maken ons al zeven jaar boos over deze banken. Vanuit Den Haag komt geen verandering, waarom zou de consument dan niet in actie komen?" Volgens Bregman willen heel veel mensen weg bij hun bank, maar is er volgens hem geen één heilig of perfect. Hij is niet bang dat er banken omvallen vanwege deze oproep. “Zo snel gaat dat niet”, zegt Bregman zegt hij in het radioprogramma Dit is de Dag.
Deze week uitgeroepen tot Nationale Overstapweek
Via #ikstapovervanbank kan men steun betuigen aan het initiatief van Bregman. De deadline voor de Nationale Overstapweek is 26 april 24.00 uur. “Als meer dan 1.000.000 Nederlanders kunnen overstappen van zorgverzekeraar en als meer dan 4.000.000 Nederlanders 50 minuten en 56 seconden overhebben voor de laatste aflevering van Boer zoekt Vrouw – dan kan zo’n Nationale Overstapweek ook een succes worden”, zegt Rutger Bregman in het televisieprogramma Radar.
Jonge historicus die de wereld wil veranderen
Wie het cv van Bregman bestudeert, zal nauwelijks geloven dat hij pas 26 jaar oud is. Weinigen zijn immers op die leeftijd afgestudeerd, hebben twee boeken geschreven en publiceerden in The Washington Post. De jonge intellectueel wil de wereld veranderen. In zijn boeken en zijn artikelen voor online platform De Correspondent filosofeert Bregman over mogelijke utopieën voor een betere samenleving. Herhaaldelijk spreekt hij over de hervorming van het onderwijs, een radicaal kortere werkweek en de invoering van het basisinkomen. Over dit laatste onderwerp schreef hij het artikel 'Waarom we iedereen gratis geld moeten geven', waarmee hij genomineerd is voor de European Press Prize 2013.