Banken wantrouwen zzp'er bij hypotheekaanvraag
Een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) die bij de bank of een adviseur aanklopt voor een hypotheek, komt terecht in een wereld van wantrouwen en tegenwerking. Dat concluderen Vereniging Eigen Huis en het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO) op basis van eigen onderzoek.
Aan het onderzoek werkten 651 zzp’ers met een koopwoning en 200 zelfstandigen met een huurwoning mee. Nederland telt circa 810.000 zzp’ers.
Vier op de tien zzp’ers met een hypotheek zeggen het huis te hebben gekocht toen ze nog in loondienst werkten. En nog eens vier op de tien zeggen dat de bank het zzp-inkomen buiten beschouwing heeft gelaten. Zij hebben de hypotheek gekregen op het inkomen van hun partner.
Zelfstandigen die uiteindelijk toch een hypotheek kregen, klagen vaak over de wantrouwende houding van banken. Geldverstrekkers zouden zzp'ers als een groter risico zien en te hoge eisen stellen. Dan gaat het vooral om rentetoeslag, (meer) inbreng van eigen geld, geen mogelijkheid om een woningfinanciering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten, hogere advieskosten en een verplichte garantstelling.
Meer mogelijk
Volgens de banken zelf kunnen zzp'ers soms gemakkelijker een hypotheek krijgen dan ze denken, zo blijkt uit aanvullend onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 22 banken. Geldverstrekkers als ABN Amro, Rabobank, Obvion en Aegon zeggen zelfs genoegen te nemen met minder dan de gebruikelijke drie jaarrekeningen, als er maar een gunstige prognose van een deskundige op tafel komt.
"Banken hebben moeite zich aan te passen aan de snel veranderende arbeidsmarkt", zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. "Maar je ziet wel dat er stapsgewijs meer mogelijk is."