Spaarrekening meest populair bij belastingteruggave

02 juni 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Een grote meerderheid van de werkende Nederlanders gebruikt hun belastingteruggave om te sparen. Ruim twee derde van de Nederlanders die belastinggeld ontvangt, zet het geld op een spaarrekening. In mindere mate wordt het geld gebruikt voor een grote aankoop of vakantie. Bijna een kwart van de Nederlanders gebruikt de belastingteruggave voor het afbetalen van schulden. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder ruim 1.200 werkende Nederlanders.

Sparen populair bij werkende Nederlander

Sparen is populair bij werkende Nederlanders. Ruim 70% geeft aan momenteel te sparen. Het overgrote deel van deze mensen gebruikt hun spaargeld onder andere als buffer, bijvoorbeeld voor onvoorziene uitgaven. Ruim de helft van de woningbezitters spaart voor het opknappen hun huis of tuin. Ook geld opzij zetten voor de studie van de kinderen doen werkenden vaak. Ongeveer een vijfde van de werkende Nederlanders doet dit.

Spaarrekening meest populair bij belastingteruggave

Lange tijd op de spaarrekening

Spaargeld blijft over het algemeen voor geruime tijd op een spaarrekening staan. Ongeveer 83% laat het spaargeld in elk geval de rest van dit kalenderjaar ongemoeid. De werkende Nederlanders die wel voor het einde van 2015 hun spaargeld uitgeven, zijn vaak jongeren of hebben een inkomen beneden modaal. Ongeveer een kwart van de jongeren en werkenden met een inkomen beneden modaal spreekt hun spaargeld nog voor het einde van het jaar aan.

Extra aflossen

(Extra) aflossen op de hypotheek is onder werkende Nederlanders ook populair. Van de huizenbezitters zegt ruim een derde liever de hypotheekschuld sneller in te lossen dan te sparen. Een kwart van de woningbezitters geeft juist de voorkeur aan sparen boven extra aflossen.