Coin en Plastc vervangen al je betaalkaarten

24 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Coin en Plastc zijn twee elektronische betaalkaarten die zich erop richten om al je andere bankpasjes, creditcards en gift en loyalty kaarten te vervangen. Coin kan je linken aan 8 van je andere kaartjes in je portemonnee, terwijl Plastc de specificaties van maar liefst 20 kaarten kan bevatten.

De wereld van betalen staat op zijn kop. Nieuwe manieren om te betalen bij winkels, online of van geld overmaken naar vrienden en familie worden met bosjes tegelijk aangekondigd. Betalen via social media, mobiel betalen en de opkomst van contactloos betalen zijn ondertussen welbekende voorbeelden van nieuwe betaalmethoden. Volgens VISA zijn betaalkaarten en cash geld zelfs overbodig in 2020. Coin en Plastc, evenals een paar andere concurrenten, komen met opnieuw een heel nieuwe manier van betalen.

Coin

Het verhaal van Coin start twee jaar geleden toen het bedrijf zijn betaalkaart introduceerde voor pre-order. De Coin betaalkaart is een pasje net zoals andere betaalkaarten en creditcards die men gewend is om overal met zich mee te dragen, maar heeft een klein lcd schermpje en is er opgericht die andere kaarten overbodig te maken. Coin bevat namelijk de informatie van maximaal 8 pasjes, of het nou gaat om bankkaarten, creditcards of gift en loyaltycards. In de eerste twee maanden hebben 350.000 een Coin kaart besteld.

De Coin kaart komt samen met een mobiele app waarin de details en informatie van 8 verschillende kaarten worden vastgelegd en gelinkt aan de Coin betaalkaart. Via de app kan een gebruiker de kaart selecteren die hij of zij op dat moment nodig heeft. En ook als je per ongeluk je kaart ergens laat liggen dan krijgt de gebruiker een seintje op zijn mobiel. De app en de kaart zelf gebruiken een 6-digit tap code, waarmee de gebruiker met een combinatie van korte en lange taps op het beeldscherm van de mobiel of de kaart de Coin kaart kan ontgrendelen. De kaart is sinds 15 april in Amerika op de markt.

Plastc

Coin’s voornaamste concurrent is Plastc. De Plastc betaalkaart is vergelijkbaar met die van Coin, maar kan 20 verschillende pasjes vervangen, heeft een E Ink Touch Screen dat de helft van de kaart beslaat en de batterij kan draadloos worden opgeladen. Daarnaast is de kaart gelinkt aan een mobiele wallet app waarop de gemaakte betalingen worden bijgehouden, en kan de kaart het huidige saldo op bepaalde kaarten tonen. In tegenstelling tot Coin worden ook meerdere technologieën in de kaart gecombineerd naast de gebruikelijke magnetische betaalstrip (NFC, RFID en zelfs Chip and PIN).

De Plastc kaart richt zich meer op de veiligheid van de gebruiker. De kaart gaat automatisch in slaapstand en wordt vergrendeld na 7 minuten niet gebruikt te zijn. Ook geeft de kaart een seintje aan de mobiele app wanneer de gebruiker ver van zijn kaart verwijderd is en is er de mogelijkheid om de gegevens op de kaart vanaf afstand met de app te wissen in het geval van verlies. De Plastc kaart en toebehoren zijn nu in de VS te pre-orderen en zullen naar verwachting in Q3 van dit jaar worden geleverd.