Tijdelijk beroepsverbod bankiers bij zware overtreding
Het wordt in de toekomst mogelijk bankiers en andere financieel professionals een tijdelijk beroepsverbod op te leggen bij een zware overtreding van de financiële wetgeving. Door een aanstaande wetswijziging krijgen toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) deze bevoegdheid.
Ethisch gedrag en compliance in de financiële sector staat volop in de aandacht. Niet alleen kregen een aantal grote internationale banken onlangs een miljardenboete vanwege valutafraude, en ontsloeg ABN AMRO een medewerker na vermeende fraude in Dubai, maar ook blijkt uit recent onderzoek dat de financiële sector in de UK en US alleen maar onethischer zijn geworden na de crisis. Het eerder dit jaar uitgegeven boek “Dit kan niet waar zijn” van journalist Joris Luyendijk benadrukt ook de aandacht die nodig is voor dit probleem in de Nederlandse sector.
Tijdelijk verbod
Het werd eind vorige week bekend dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën plant een wetswijziging door te voeren voor de Wet op het financieel toezicht. Via deze wetswijziging wordt het mogelijk om bankiers en andere financieel professionals zwaarder te straffen voor het maken van serieuze overtredingen van de financiële wetgeving. Hen kan tijdelijk een verbod op worden gelegd om hun beroep uit te oefenen door de dan daartoe bevoegde toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en DNB. En ook de maximaal oplegbare boete gaat omhoog. Banken en beleggingsondernemingen kunnen na de wetswijziging een boete van maximaal 5 miljoen krijgen opgelegd van de AFM of DNB – of van 10% van de jaaromzet in het geval dat dit bedrag hoger is.
Een voorbeeld van een situatie waarin een beroepsverbod kan worden opgelegd is wanneer een onderneming een tweede keer in de fout gaat door een financieel product aan te bieden waarvoor geen vergunning verkregen is. De leidinggevende van de onderneming kan dan worden gestraft met een tijdelijk verbod op het uitoefenen van zijn beroep.