Consultancy fees Lehman Brothers meer dan $2 mld

17 september 2010 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Het bedrag dat aan externe adviseurs, managementadviseurs, financiële adviseurs, advocaten en accountants is besteed voor het afwikkelen van de faillissementszaak van Lehman Brothers in de VS en Europa zal in de komende maanden de $2 miljard (€1.55 miljard) overstijgen. Herstructurerings-specialist Alvarez & Marsal (A&M) en PricewaterhouseCoopers (PwC) blijven de grootste fee-burners.

Het advieswerk in de VS is deze maand de $1 miljard gepasseerd. In Londen worden de uitgaven voor de afwikkeling van de Europese tak momenteel geschat op meer dan $900 miljard. Het totale aantal vergoedingen zal naar verwachting in de komende maanden verder stijgen. Bij PwC werken nog steeds meer dan 300 mensen aan het project.

Ondanks de enorme kosten en de kritiek daarop, zeggen faillissementsexperts dat de totale kosten voor het werken aan de aandelen van de ingestorte bank klein zijn wanneer ze worden vergeleken met $691 miljard op de balans van het bedrijf toen het ten onder ging. Bryan Marsal, mede-oprichter van Alvarez & Marsal en hoofd van het A&M team bij Lehman, zei dat de vergoedingen aan crediteuren “niet alleen de kosten van A&M professionals die aan de zaak hebben gewerkt, maar ook de kosten van alle juridische en professionele diensten gecombineerd ver zullen overschrijden”.

Curatoren voeren nog steeds een felle strijd om Lehman miljarden

Nu twee jaar na het faillissement van Lehman woedt nog altijd een felle strijd om de miljarden. In andersoortige aanklachten willen de curatoren $11 miljard van de Britse Barclays Bank en $8,6 miljard van JP Morgan Chase. Curator Alvarez & Marsal denkt dat er alles bij elkaar nog $260 miljard is te halen. Voor de kas van Lehman hebben ze inmiddels $20 miljard bij elkaar gesprokkeld. Naar verwachting kan het echter nog járen duren voordat alle rechtszaken zijn afgewikkeld. De schuldeisers zullen dus geduld moeten hebben. In eerste instantie kunnen ze voor elke verloren dollar 10,4 dollarcent terugkrijgen. Als er meer zaken worden gewonnen, kan dat oplopen naar 44,2 dollarcent.

De rechtsgang wordt ook bemoeilijkt doordat er in de hele wereld meer dan tachtig dochterbedrijven van Lehman zijn. Bovendien hebben zich wereldwijd 16.000 partijen gemeld die geld terug willen.