Dexia betaalde 390 miljoen euro aan consultants

14 mei 2010 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Dexia, een van de grootste Belgische banken, heeft in de periode 2008-2010 ongeveer €390 miljoen uitgegeven aan externe consultants. Dat heeft Jean-Luc Dehaene, de voorzitter van de financiële groep, deze week bekendgemaakt tijdens de algemene vergadering van Dexia.

Het externe advies kostte Dexia in 2008 €161 miljoen. Vorig jaar was dat €124 miljoen en dit jaar zal het gaan om wat minder dan €110 miljoen.

Bain & Company: strategy consultant van Dexia

Dehaene wou niet kwijt hoeveel is betaald aan Bain & Company, de Amerikaanse strategy consulting bureau die een stevige vinger in de pap heeft bij Dexia. Bain heeft in de afgelopen jaren verschillende analyses uitgevoerd, waaronder onder andere strategic assessments, market positioning en cost reduction analyses. Het is niet bekend welke overige adviesbureau zijn ingehuurd door Dexia.

Kritiek van aandeelhouders

Aandeelhouders hadden veel kritiek op de uitgaven aan adviesbureaus. Het bestuur pareerde de kritiek op het inzetten van zoveel externe hulp. Dehaene noemde het normaal en gezond dat een bedrijf een externe partij zijn licht laat schijnen over de gang van zaken in een onderneming. ‘Die hulp kan nuttig zijn en heeft meestal een positief resultaat. De kosten zullen in de toekomst verminderen.’