Apple Pay komt naar Nederland voor brede introductie

28 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het ziet ernaar uit dat gebruikers van iPhone, iPad of Apple Watch binnenkort kunnen gaan betalen met Apple Pay. Zowel iCulture als One More Thing heeft aanwijzingen gevonden, die duiden op een spoedige introductie van Apple Pay in Nederland. Momenteel is Apple Pay alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Apple Community ziet voortekenen

Volgens Apple en iPhone Community iCulture geven retailers als McDonalds en Marqt in Apple Maps met een Apple Pay-badge al aan dat je met Apple Pay kunt betalen. One More Thing, de grootste Apple Community van Nederland en België ontdekte dat door Apple geleverde iPhones die in de winkels als demo-units gebruikt worden in het Nederlands vertaalde verwijzingen bevatten naar Apple Pay. Op deze iPhones staat speciale demonstratie-software geinstalleerd. Daarin is in de Wallet-app te zien hoe er nieuwe creditcards en betaalpassen kunnen worden toegevoegd. Ook is er informatie over Apple Pay in het Nederlands toegevoegd.

Apple Wallet

Betalen met mobiel en vingerafdruk

Met Apple Pay kunnen iPhone-, iPad- en Apple Watch-bezitters betalen door betaalpassen en creditcards te scannen en vervolgens het toestel te gebruiken als ‘pinpas’. De vingerafdrukscanner is voldoende om een betaling te verifiëren. Het gebruik van losse bankpassen en pincodes zou hiermee tot het verleden kunnen behoren. Apple Pay ging in oktober 2014 van start in de Verenigde Staten. In de afgelopen maand juli volgde het Verenigd Koninkrijk. Naast het doen van betalingen kan Apple Pay daar ook gebruikt worden in het openbaar vervoer, als vervanger van de Londense Oyster Card.

Nederland goed voorbereid

In Nederland toonde ING in januari 2015 al openlijk enthousiast om aan Apple Pay deel te nemen. De Belgische KBC Bank bevestigde eind mei zelfs dat Apple Pay deze zomer in België van start zou gaan. KBC bleek te voorbarig en moest al snel weer die bewering intrekken. Inmiddels lijkt het erop dat Apple Pay nu toch op grotere schaal beschikbaar wordt gesteld. Nederland is goed voorbereid op de komst van Apple Pay. Er zijn al honderdduizenden contactloze betaalterminals geplaatst, die met NFC werken.

Apple Pay werkt al bij Starbucks NL

Bij Starbucks in Nederland was het vorig jaar zelfs al mogelijk om met Apple Pay te betalen, als je de beschikking had over een geschikte Amerikaanse creditcard. Binnenkort kan het dan ook met een ING-creditcard. Welke andere Nederlandse en Belgische banken meedoen, is nog niet duidelijk. Apple CEO Tim Cook noemde al eerder 2015 het jaar van Apple Pay. Hij gaf in februari van dit jaar al aan dat ernaar gestreefd wordt om voor het einde van 2015 meerdere Europese landen aan het betaalsysteem te koppelen.