ING wil online ‘Direct’-bank introduceren in China
ING wil het concept van zijn online ‘Direct’-bank ook introduceren in China. Samen met zijn Chinese partner Bank of Beijing gaat de Nederlandse bank de mogelijkheden voor deze onlinebank onderzoeken. Tijdens het Nederlandse staatsbezoek aan China is een overeenkomst hiervoor ondertekend.
Starten met aantrekken en uitzetten spaargelden
ING zal zich in eerste instantie volledig richten op het online aantrekken en uitlenen van spaargeld, zoals de Nederlandse bank nu met ’Direct’-bank doet in onder meer Duitsland en Spanje. De onlinebank moet de vorm krijgen van een joint venture, waarvan de verhoudingen in een later stadium zullen moeten worden afgestemd. “De conclusie kan nog steeds zijn dat we het niet, of anders gaan doen. Maar dit is wel het pad dat we nu voor ons zien”, aldus ING-bestuurder Wilfred Nagel in het FD.
Via ING terugwinnen van vertrouwen in online bankieren
Doordat meerdere Chinese peer-to-peerplatformen in de afgelopen maanden zijn mislukt, heeft online bankieren in China niet zo’n goede reputatie. Nagel denkt juist daarom dat ING zich met de onlinebank kan onderscheiden in China. “Vertrouwen speelt een grote rol. De perceptie van het publiek ten aanzien van een gereguleerde bank is anders dan die van een internetstart-up. Het is moeilijk om van een werkend concept een renderend bedrijf te maken. Met onze historie als verzekeringsbedrijf en onze bestaande activiteiten met de zakenbank hebben wij een goede naamsbekendheid in Azië”, meent Nagel.
Chinezen huiverig voor pure internetbank
Hoewel de markt voor mobiele geldtransactie in China al vergevorderd is, blijken Chinese banken nog steeds voor een groot deel te leunen op het traditionele kantorennetwerk. “Je ziet wel dat Chinese regelgevers nu duidelijk op verkenning zijn in Europa. Ze zijn druk bezig zich te oriënteren op de verschillende risico’s, ze zijn toch nog wat huiverig voor een pure internetbank”, zo schetst Nagel in het FD de veranderende houding in Peking.
Onontgonnen terrein voor buitenlandse banken
De ruimte voor buitenlandse banken in de Chinese financiële sector wordt groter. Nagel vindt dan ook dat ING er op tijd bij is. “Je begint echt vanaf nul, in een omgeving die daar qua juridische structuren nog niet helemaal klaar voor is. Je zult dus samen op moeten trekken met de regelgever om te zorgen dat je ergens komt”, aldus Nagel in het FD.