Online vermogensbeheerder Pritle breidt uit naar Belgie

03 december 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Pritle, de Nederlandse online vermogensbeheerder, die eerder in 2015 gelanceerd werd, heeft besloten om in het eerste kwartaal van 2016 uit te breiden naar België. De start van het FinTech-bedrijf in België maakt Pritle naar eigen zeggen tot de grootste onafhankelijke geautomatiseerde online vermogensbeheerder van continentaal Europa. Voor de komende jaren heeft Pritle de ambitie om ook uit te breiden naar andere Europese landen.

In 2014 werd FinTech-startup Pritle Holding B.V. opgericht door Thomas Bunnik (CEO), Stewart Bowers (CFO) en Azman Hamid (Legal & Risk Director). In 2015 nam de holding het bedrijf Beleggingsonderneming Fundix N.V. over, en doopte deze vermogensbeheerder om tot Pritle N.V. – een overname waarmee het bedrijf meteen zo’n €100 miljoen onder zijn beheer kreeg van enkele duizenden klanten. In oktober 2015 ging de nieuwe website live en startte Pritle als nieuwe online particuliere vermogensbeheerder. Het hoofdkantoor van de FinTech onderneming staat in Amsterdam, en wordt bemand door een team van 23 beleggings-, financiële en technologieprofessionals, juristen en econometristen.

Pritle - Invest for a sunny day

Pritle verschilt sterk van de meeste andere particuliere vermogensbeheerders. Particulieren kunnen bij Pritle al starten vanaf €10 en kunnen 24/7 de status van hun belegging volgen in een persoonlijk online dashboard. De klant verbindt een doelstelling aan zijn ingelegde geld, zoals bijvoorbeeld het betalen van een wereldreis of de studie van een kind. Bovendien blijft in tegenstelling tot veel concurrenten geïnvesteerd geld onbeperkt opvraagbaar, zonder dat hiervoor extra moet worden betaald. Maar misschien wel het belangrijkste verschil is dat Pritle nauwelijks doet aan actief management – het vermogen wordt automatisch belegd door robot-adviseurs bij bewezen fondsaanbieders zoals BlackRock, Vanguard en StateStreet. Het risicoprofiel wordt automatisch afgesteld op de doelstelling en wensen van de klant, en wordt naarmate het financiële doel bijna bereikt is gelijkmatig afgebouwd.

Expansie naar België
In lijn met zijn ambitie om uit te breiden naar de rest van Europa, zet Pritle in het eerste kwartaal van 2016 zijn eerste stap naar Europese expansie. In de eerste drie maanden van 2016 wil Pritle zijn online vermogensbeheer voor particulieren lanceren op de Belgische markt. Thomas Bunnik, Pritle CEO en oprichter, vertelt: “Na een succesvolle lancering hebben we in Nederland een aanzienlijke groei laten zien. We gaan nu met dezelfde energie van start in België. Het is een logische volgende stap in de verdere expansie van onze onderneming in Europa. Uiteindelijk willen we iedere consument in Europa bedienen die op zoek is naar een efficiënte en eenvoudige wijze om meer uit zijn geld te halen.”

Met de lancering van de online vermogensbeheerder in België wordt Pritle naar eigen zeggen “de grootste onafhankelijke geautomatiseerde online vermogensbeheerder van continentaal Europa”. Het succes legt de FinTech onderneming vooral uit aan de hand van de eenvoud waarmee klanten kunnen beleggen met Pritle. Ze kunnen binnen ‘enkele minuten’ van start, zonder dat kennis en ervaring met beleggen vereist zijn. De kosten liggen laag, en Pritle benadrukt dat er geen verborgen kosten zijn. Pritle rekent 0,5% per jaar inclusief BTW over het belegde vermogen, en het vermogen boven de €250.000 wordt gratis beheerd. Daarnaast betaalt de klant allen onderliggende fondskosten van rond de 0,2% per jaar voor de gemiddelde klant.