Nieuwe speler op NL hypotheekmarkt: bijBouwe

08 december 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Dynamic Credit Mortgages heeft eind vorige week een nieuwe hypotheekverstrekker gelanceerd in de Nederlandse markt, genaamd bijBouwe. De naar eigen zeggen eerste volledig online hypotheekverstrekker van Nederland wil binnen een jaar een marktaandeel halen van 3%. De nieuwe speler onderscheidt zich daarnaast door snelle doorlooptijd en lage kosten. “We zetten met bijBouwe een nieuwe standaard in de markt”, aldus bijBouwe CEO Bouwe Kuik.

In juni 2015 werd bekend dat Dynamic Credit – een financiële dienstverlener die actief is binnen het vermogensbeheer evenals als adviseur op het gebied van alternatieve vastrentende waarden met kantoren in Amsterdam, New York en Jakarta – zijn eigen hypotheeklabel zou gaan lanceren. De naam van het label – dat toen nog geheim werd gehouden – is inmiddels bekend, namelijk bijBouwe.

bijBouwe
Het nieuwe hypotheeklabel werd eind vorige week gelanceerd. bijBouwe is een volledig online hypotheekverstrekker, wordt geleid door CEO Bouwe Kuik – aan wie de hypotheekverstrekker zijn naam te danken heeft – en is naar eigen zeggen de eerste van zijn soort in Nederland. Niet alleen het aanvragen van een hypotheek, maar ook het advies daaromheen is geheel online, via onder meer webcam en chat. bijBouwe gaat naast via zijn eigen site en adviseurs ook via onafhankelijke hypotheekadviseurs werken vanaf circa half januari. “De adviseur kan op verschillende manieren met ons samenwerken”, zegt Kuik tegenover platform voor de financiële dienstverlening am. “Hij kan een aanvraag bij ons indienen via HDN, hij kan ons ook adviseren en het de klant zelf laten doen en hij kan een aanvraag bij ons doen en vervolgens met de klant door onze omgeving heen lopen. Wij brengen niks in rekening bij de adviseur en hij mag natuurlijk zelf weten wat hij aan de klant vraagt.” Zo laat het hypotheekplatform de keuze aan de klant hoe en met advies van wie de hypotheek wordt aangevraagd.

bijBouwe

De nieuwe speler op de hypotheekmarkt heeft zichzelf ten doel gesteld om binnen een jaar een marktaandeel van 3% tot 5% te veroveren. Naast de onderscheidende factor dat het aanvraagproces van de hypotheek geheel online wordt afgelopen, onderscheidt bijBouwe zich verder in zijn prijs en doorlooptijd. “Binnen 10 minuten weet je waar je aan toe bent, binnen 5 werkdagen kun je bij de notaris zitten”, vertelt Kuik in een recent persbericht. “Ons online platform is gebouwd vanuit het perspectief van de klant die snel duidelijkheid wil hebben over de hoogte van de hypotheek en de rente. Doordat de klant zelf aan de knoppen zit zijn de kosten lager.”

De kosten van het aanvragen van een hypotheek bij bijBouwe zijn al snel ruim €490 minder dan bij de gemiddelde Nederlandse hypotheekverstrekker. Aan am vertelt Kuik: “Een starter betaalt €100 voor de hypotheekaanvraag en €495 om de hypotheek notarisklaar te maken. De totale bemiddeling is dus €595. Advies kost ook €595, maar dat hoeft niet. Een doorstromer of ZZP-er betaalt voor zowel de bemiddeling als het advies €100 meer, omdat de situatie iets complexer is.” Om een hypotheek af te kunnen sluiten moeten klanten zich echter wel bewust zijn van de voorwaarden en risico’s die daaraan verbonden zijn, en daarom laat bijBouwe iedere aanvrager een zogenaamde bewustzijnstoets afleggen.

Financiering
De hypotheken van bijBouwe worden gefinancierd vanuit een collectief mandaat, waarin institutionele beleggers kunnen instappen, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars. De rentetarieven die de nieuwe speler hanteert zijn verschillend per keuze voor een langere of kortere rentevaste periode, evenals afhankelijk van of de hypotheek binnen de Nationale Hypotheek Garantie valt of niet. Het laagste rentetarief is voor een hypotheek zonder NHG en een rentevaste periode van 1 jaar met 1,74%. Voor een rentevaste periode van 30 jaar betaalt de klant net meer dan 3% rente. De waarde van de hypotheken die bijBouwe verstrekt ligt tussen de €37.500 en €1 miljoen.