Van Bankier naar Sociaal Ondernemer

23 februari 2016 Banken.nl

Karin Nettenbreijers vertrok ruim vijf jaar jaar geleden bij ABN AMRO om zich fulltime in te zetten voor een betere wereld. Nettenbreijers vertelt op Banken.nl over haar stap van Bankier naar Sociaal Ondernemer.

Organische stap naar sociaal ondernemen

“Over mensen die hun goede baan inruilen om te doen waar hun hart ligt, wordt vaak gezegd dat ze het roer ‘radicaal’ omgooien. Maar hoewel ik dezelfde stap genomen heb, ging de overgang bij mij juist organisch. Toen ik nog bij ABN AMRO, MeesPierson en Fortis werkte, hield het onderwerp ‘duurzaamheid’ me flink bezig. Ook toen al was ik ervan overtuigd dat we onze economie drastisch moeten veranderen, alleen al vanwege het feit dat onze hulpbronnen opraken als we zo doorgaan. Om me heen merkte ik enthousiasme voor het thema, maar de discussie werd toen toch een beetje aan de zijlijn gevoerd. Duurzaamheid was in die tijd nog niet écht ‘core business’. Toch bleef ik de behoefte voelen om een betere en mooiere wereld te creëren. Dat gevoel werd sterker toen ik kinderen kreeg. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een manier om direct impact te hebben op een duurzamere samenleving.”

Karin Nettenbreijers - BewustWijzer

Jong geleerd, oud gedaan

“De basisschooldirecteur van onze kinderen bleek al lange tijd op zoek te zijn naar een manier om duurzaamheid in zijn onderwijsmethode te verankeren. Tot dan toe had hij alleen keus uit losse projecten, die vaak niet in de leerlijnen van de school te borgen waren. Hij vroeg me om mee te denken over een structurele oplossing. Al filosoferend kwamen we op het idee om zélf een methode voor zijn school te ontwikkelen, waarmee kinderen steeds worden uitgedaagd op de onderwerpen ‘people’, ‘planet’ en ‘prosperity’. We voegden hier nog een vierde ‘p’ aan toe: ‘play’. Want kinderen moeten onderzoeken, doen, voelen en ervaren. Van fouten maken leren ze het meest.”

Zeven scholen duurzaam aan de slag

“Het resultaat mag er zijn: inmiddels werken twee basis- en vijf middelbare scholen in Rotterdam met onze BewustWijzer-methode. Klassieke vakken als rekenen en taal worden hier toegepast gegeven, en kinderen gebruiken de natuur als inspiratiebron voor oplossingen van problemen. We blijven voorlopig dicht bij huis, omdat we niet alleen lesmateriaal bieden; we ondersteunen ook de leerkrachten persoonlijk bij de implementatie van de methode. Maar natuurlijk hopen we in de toekomst wel landelijk te kunnen gaan, al is sales niet ons doel. We zijn pas tevreden als we onszelf over een tijd kunnen opheffen, omdat milieubewust én maatschappelijk verantwoord denken normaal zijn geworden.”

Liefde voor natuur versus telefoon

“De eerste reacties van de kinderen zijn erg interessant: de kleintjes vinden duurzaamheid een stuk vanzelfsprekender dan pubers. Jonge kinderen staan nog veel dichter bij de natuur. Als je hen vraagt of ze zich later willen inzetten voor mens, dier en de aarde, zeggen ze meteen ‘ja’. Bij jongeren is het toch vaak belangrijker dat ze het goede mobieltje hebben. Toch krijgen we positieve feedback van de leerlingen. En wat ook mooi is: de scholen worden dankzij de methode zélf ook duurzamer. De energierekening gaat omlaag, leraren nemen geen wegwerpbestek meer mee op schoolkamp en de fietsenstallingen worden uitgebreid, zodat meer kinderen op de fiets kunnen komen. Ook dat heeft allemaal met bewustwording te maken.”

Energy bootcamp voor kleine tennissers

“Opvallend genoeg heeft BewustWijzer me weer dichter bij het bankwezen gebracht. Want in de loop der jaren is daar veel veranderd. Ik vond het dan ook ontzettend leuk dat ABN AMRO bij me aanklopte, en vroeg of ik een kids-event voor het World Tennis Tournament wilde organiseren. In Rotterdam, mijn thuisstad. Vanuit de gedachte dat kinderen ook op een sportevenement volop leren, ontwikkelden we de Energy Bootcamp: een parcours waarmee we de jongste bezoekers van het WTT spelenderwijs lieten ervaren wat ze zelf kunnen doen voor een beter klimaat. De route liep langs allerlei activiteiten: een interactieve test die de klimaatvoetafdruk van de deelnemertjes in kaart bracht, ‘smoothiebikes’ waarmee ze al trappend een vers sapje ‘weesfruit’ konden persen, fietsen die voelbaar maakten hoeveel energie een gewone lamp ten opzichte van een LED-lamp kost, en een energie-opwekkende dansvloer.”

Pedaalbank voor gamers wint de hoofdprijs

“Het resultaat was overweldigend. Ons doel was om minimaal vijfhonderd kinderen te bereiken; dat aantal hebben we ruimschoots gehaald. Op de dansvloer wekten zo’n 750 kids bijna 100.000 joules energie op. Meer dan vijfhonderd kinderen brachten hun klimaatvoetafdruk in kaart, en 245 deelnemertjes deelden hun ideeën, dromen en verhalen over een mooiere wereld. Soms drukte een kleine deelnemer ons met de neus op de feiten. Want inderdaad, de iPads die we gebruikten, kostten ook energie. Maar er kan er natuurlijk maar één de beste zijn: Jort uit Zevenbergen ontwierp een bank met pedalen waarmee je zelf de energie voor je tv of PlayStation opwekt. Daarmee sleepte hij de hoofdprijs in de wacht: tijdens de finale op zondag kreeg hij een gesigneerd t-shirt van Monfils. We zijn heel erg blij met de hoge opkomst, de enthousiaste reacties en alle waardevolle informatie die de kinderen met ons gedeeld hebben. Het voelt alsof we weer een stap dichter bij ons doel zijn: met de volgende generatie de duurzame dialoog bouwen, zodat de wereld steeds beter wordt.”