Zakenbanken verliezen marktaandeel aan boetiek-spelers

30 augustus 2016 Banken.nl

Kleinere, gespecialiseerde boetiekzakenbanken hebben in de afgelopen 15 jaar hun marktaandeel in de Europese fusie- en overnamemarkt ruim verdubbeld. Gezamenlijk innen zij anno 2016 44% van de M&A-adviesvergoedingen, schrijft persbureau Reuters.

Steeds minder van de bedrijven die betrokken zijn in fusie- of overnametrajecten stappen voor advies naar een grote internationale zakenbank. In plaats van deze grote bankreuzen worden steeds vaker boetiekzakenbanken gevraagd om M&A-advies te leveren. Dat blijkt uit data van persbureau Reuters.

Zakenbankiers

De afgelopen jaren hebben steeds meer boetiekzakenbanken, die zich expliciet focussen op M&A advies, zich in Europa gevestigd. Veel van deze kleinere rivalen van de grote zakenbanken zijn afkomstig uit Amerika. Sinds 2000 hebben zij hun marktaandeel op de Europese fusie- en overnamemarkt flink weten uit te breiden. Hadden zij 16 jaar geleden nog zo’n 20% van de markt in handen, in 2015 hebben zij hun marktaandeel uitgebreid naar 44,2% – een ruime verdubbeling in marktaandeel. Volgens de gegevens van het persbureau is het marktaandeel dit jaar nog verder gestegen, met halverwege 2016 een marktaandeel van 44% van de $1,7 miljard aan afgeronde fusie- en overnamedeals.

Volgens Reuters komt de groeiende voorkeur naar boetiekbanken voort uit het feit dat grote zakenbanken vaak meerdere producten proberen te verkopen, naast de gevraagde M&A-expertise. “Wij proberen niet meerdere producten te verkopen. Wij focussen ons uitsluitend op adviesdiensten met hoge toegevoegde waarde”, aldus Pieter-Jan Bouten, managing director van Greenhill, een van de Amerikaanse boetiekzakenbanken die zich in Europa heeft gevestigd, tegenover Reuters. De niche-expertise en het onafhankelijk advies, zonder conflicten met andere afdelingen van de bank, zijn twee veelgenoemde voordelen van het in zee gaan met een boetiekzakenbank.