Concernbrede reorganisatie aangekondigd bij ING
ING presenteert vandaag als onderdeel van haar Investor Day haar nieuwe strategie aan beleggers, analisten en media. Maar ook landenmanagers van ING en de vakbonden zijn uitgenodigd. Dit omdat de Nederlandse grootbank een grote reorganisatie aankondigt, waarbij niet alleen duizenden banen verloren gaan, maar ook de autonomie van landenorganisaties wordt ingeperkt om tot een meer centraal geleide organisatiestructuur te komen.
Volgens ingewijden heeft ING al langere tijd een plan op de plank liggen waarin de bank haar organisatie transformeert naar een meer centraal aangestuurde eenheid en verregaande harmonisatie van processen. Onder de werktitel ‘Convergence’ grijpt CEO Ralph Hamers fors in met de transformatie naar een fundamenteel andere werkwijze die naar schatting miljarden euro’s aan besparingen zal gaan opleveren. Het plan heeft tot nu toe op veel weerstand van verschillende landenmanagers mogen rekenen, maar Hamers lijkt nu toch zijn besluit te hebben gemaakt.
Om de besparingen te kunnen realiseren wordt er diep in de kosten gesneden. De reorganisatie gaat wereldwijd zo'n 7.000 banen kosten, waarvan 2.300 in Nederland en ruim 3.500 in België. Maar een ander belangrijk punt waarop ING wil gaan besparen is de harmonisatie van processen tussen verschillende landenorganisaties. Tijdens de Investor Day die ING vandaag organiseert zullen de landenmanagers van ING en de vakbonden, evenals beleggers, analisten en media worden bijgepraat over de reorganisatieplannen van de bank.
Met de meer centrale aansturing wil de ING best practices in bepaalde landen, zoals digital in Nederland en Spanje en controls in Polen, gelijk trekken over haar hele organisatie. Door deze werkwijzen als norm voor de hele organisatie in te voeren, kunnen nu nog verschillende onderdelen van de bank makkelijker worden samengevoegd. Zo zullen in eerste instantie al de filialen van ING en Belgische dochtermaatschappij Record Bank worden samengevoegd.
“Digitalisering is ook wat ING heel veel succes brengt. We groeien hard buiten Nederland en België. We weten waar de toekomst ligt”, vertelt Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING Groep, tegenover BNR Nieuwsradio. “In Nederland en België waar we ook een kantorenbank zijn, betekent dat de beweging naar een digitale bank jammer genoeg ook gepaard gaat met herstructureringen.”
Bovendien heeft ING de afgelopen periode een kritische review uitgevoerd van haar activiteiten in verschillende Europese landen. Volgens de analyses mist de bank bijvoorbeeld een kritische massa in Turkije, een instabiele markt waar ING ernstige twijfels over heeft. De landen waar ING in kan uitblinken zijn volgens de analyse naast Nederland en België ook Duitsland en Polen. Frankrijk en Italië staan op de lijst met twijfelachtige groeimarkten voor de bank.