Reorganisatie ING België stuit op weerstand personeel
Na de aankondiging van de reorganisatie bij ING gingen Belgische medewerkers van de grootbank eind vorige week massaal in staking. Er wordt hard gesneden in het kantorennetwerk en personeelsbestand van ING België, iets waar de drie grote vakbonden het duidelijk niet mee eens zijn.
Begin oktober heeft ING een grote reorganisatie aangekondigd voor zowel haar organisatie in Nederland als in België. In België zullen de komende tijd zo’n 3.500 banen verdwijnen. De meeste van deze banen verdwijnen doordat dochtermaatschappij Record Bank wordt geïntegreerd in ING België en alle dubbele banen die hierdoor ontstaan boventallig worden verklaard. Van het totale kantorennetwerk van 1245 filialen zal circa de helft sluiten, zodat uiteindelijk nog ongeveer 650 kantoren overblijven.
De reorganisatieplannen zijn niet goed ontvangen door de Belgische vakbonden. Anders dan in Nederland worden in België de spelregels nog bepaald door de drie grote vakbonden – socialisten, christenen en liberalen. Vrijdag 7 oktober gingen de werknemers van ING België onder leiding van de vakbondsbestuurders massaal in staking. Er vond een grote demonstratie plaats voor het hoofdkantoor van ING België in Brussel – volgens de vakbonden de grootste staking bij een bank ooit. Ook werknemers van andere banken sloten zich bij de demonstratie aan.
Maar niet alleen vanuit de Belgische financiële sector werd slecht op de reorganisatie gereageerd, ook de Belgische politiek sprak zich negatief uit over het banenverlies. Politici roepen op om geen zaken meer te doen met ING en bestuursvoorzitter Ralph Hamers werd voor schut gezet door de stakers – mede vanwege de extra beloning die hij afgelopen jaar ontvangen heeft.