Parlementaire commissie UK adviseert opsplitsing RBS
Royal Bank of Scotland (RBS) dient gesplitst te worden in een zogenoemde ‘bad bank’ en een zogenoemde ‘good bank’. De Britse parlementaire commissie die zich bezig houdt met de toekomst van de financiële instellingen raadt het Britse kabinet deze opsplitsing aan. Dit meldt de BBC, die beslag had weten te leggen op het nog geheim rapport van deze commissie.
Slechte bezittingen drukken kredietverstrekking
De president van de Bank of England Mervyn King heeft in maart dit jaar ook al gezegd dat de genationaliseerde Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) moet worden opgesplitst. Bij opsplitsing wordt de ‘good bank’ geprivatiseerd en blijft de ‘bad bank’ bij de overheid. Volgens King moet RBS zijn slechte bezittingen apart zetten en bij het resterende deel kapitaal opbouwen om op deze wijze de kredietverstrekking te vergroten. De Britse overheid bezit nu nog 80% van RBS sinds de bank in 2008 met meer dan 45 miljard pond overeind moest worden gehouden.
Britse politici kritisch over verlies nemen overheid
De Britse Minister van Financiën George Osborne zou echter RBS helemaal en zo snel mogelijk willen verkopen, omdat opsplitsing op korte termijn de overheid zo’n 10 miljard pond (€12 miljard) zou gaan kosten. Ook premier David Cameron is sceptisch over een maatregel tot opsplitsing van RBS. Opsplitsing leidt ertoe dat investeerders eerder geneigd zijn om de (goede) bank te kopen. Een groot aantal politici vindt echter dat de overheid niet moet opdraaien voor de slechte leningen, omdat er dan indirect sprake is van staatssteun.
Volgens de BBC wordt het rapport van de commissie deze week nog aangeboden aan het parlement. Om de minister de gelegenheid te bieden nog te kiezen voor een andere optie, heeft de commissie de aanbeveling voorzichtig geformuleerd, meldt de Financial Times.