RBS vestigt Europese hoofdkantoor in Amsterdam
Het Britse Royal Bank of Scotland (RBS) wil - met het oog op een Brexit - zijn Europese hoofdkantoor vestigen in Amsterdam. De tijdens de crisis genationaliseerde bank is hierover in vergaande onderhandelingen met De Nederlandsche Bank.
Het huidige hoofdkwartier van Royal Bank of Scotland staat in London. Om alle huidige producten te kunnen blijven aanbieden op het continent is Royal Bank of Scotland op zoek naar een locatie voor een nieuw hoofdkantoor in een EU-land. Is een bedrijf eenmaal gevestigd in één EU-land, dan heeft het meteen toegang tot het gebied van alle lidstaten. In de bankensector wordt hiervoor vaak de term ‘paspoortrechten’ genoemd. Het oog van de Britse bank is gevallen op Amsterdam.
Nog niet zo lang geleden - in 2015 - kondigde RBS aan bijna alle activiteiten in Amsterdam te staken. Dit was een jaar voordat het Britse volk in meerderheid voor een vertrek uit de EU stemde en het principe ‘paspoortrechten’ nog niet relevant was voor RBS. Van een totaal van 650 werknemers die werkten voor RBS in Nederland, werd van circa 600 personen afscheid genomen. Op de Zuidas bleef slechts een kleine vestiging over, die zich bezighoudt met valutahandel en risicomanagement. Het nieuwe hoofdkantoor zal ook niet groot worden, er wordt gerekend met ongeveer 150 FTE. Het aantal voorgenomen werknemers kan echter goed beïnvloed worden door de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen. Voorlopig ziet RBS een hoofdkantoor in Amsterdam vooral als bruggenhoofd in continentaal Europa.
De keuze voor Amsterdam is een logische, aldus voorzitter van de bank Howard Davies: “De onzekerheid rond brexit betekent dat wij, net als andere financiële instellingen, plannen maken voor een ongunstige uitkomst. Amsterdam is onze centrale optie.” Bovendien is RBS nog steeds in bezit van een bankvergunning vanwege de vestiging die overbleef na het vertrek in 2015, zo voegt hij toe.