Na tumult rondom vorstelijke bonussen bij Nederlandse grote banken, is er ook ophef ontstaan over het beloningspakket van bankiers bij onze oosterburen. Het bonusbeleid in Duitsland werd onlangs door de Duitse financiële toezichthouder Bafin betiteld als te royaal.
Duitsland: bonusbeleid bedroevend
Bij onze oosterburen is het bonusbeleid bij banken bedroevend te noemen. Financiële toezichthouder Bafin noemt het bonusbeleid bij grote Duitse banken ‘slecht’ en ‘troosteloos’. De waakhond baseert zijn oordeel grotendeels op de Europese regelgeving die voorschrijft dat een bonus vanaf dit jaar niet hoger mag zijn dan één keer een jaarsalaris. Enkel met instemming van aandeelhouders mag een bonus van een bankier tweemaal een jaarsalaris bedragen.
Nederland: strenger bonusbeleid
In Nederland voert de overheid vanaf 2015 een aangescherpt beloningsbeleid voor de financiële sector in Nederland. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is de introductie van een bonusplafond. Voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse financiële sector wordt een eventuele bonus per 2015 gemaximeerd op 20% van de vaste beloning. Met deze wet krijgt Nederland het strengste bonusbeleid van Europa. Daarmee lijkt Nederland vooralsnog op de goede weg te zijn.
Deutsche Bank
Onlangs presenteerde Bafin de resultaten van het onderzoek naar het bonusbeleid bij een aantal grote banken. De toezichthouder zou volgens ingewijden naar aanleiding van het rapport Deutsche bank gevraagd hebben het bonusbeleid te wijzigen. Daar werken zo’n 1300 ‘risk-takers’, voor wie beloningen onder de Europese regelgeving valt. Volgens Bafin worden deze mensen nog steeds aangemoedigd om riskante transacties te verrichten, met hoge bonussen in het vooruitzicht.
Naast onvrede over het bonusbeleid kreeg Deutsche Bank in de afgelopen tijd meer kritiek te verduren. Vorige maand nam Bafin zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Commissarissen van Deutsche Bank onder de loep – volgens de toezichthouder zou de top van de Deutsche Bank niet adequaat gehandeld hebben ten tijde van de ruchtmakende Libor affaire.