Banken uit Azië of Amerika die als gevolg van de Brexit hun kantoor willen verhuizen uit Londen naar het Europese vasteland, hoeven zich bij de keuze voor Amsterdam als vestigingsplaats geen zorgen te maken om de strenge Nederlandse bonuswetgeving. Dat vertelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in gesprek met RTL Z.
Nadat het Britse volk in het referendum van 23 juni 2016 heeft besloten dat het Verenigd Koninkrijk zal vertrekken uit de Europese Unie – de Brexit – zijn veel internationale banken met vestigingen in de Londense City aan het overwegen om te verhuizen naar het Europese vasteland. De grootste kanshebbers voor het aantrekken van de Europese kantoren van banken uit onder meer Noord-Amerika en Azië zijn financiële centra als Parijs, Frankfurt en Amsterdam.
Hoewel een meerderheid van de Britse bankiers gelooft dat Londen het financiële hart van Europa zal blijven, hebben verschillende internationale concerns al hun (mogelijke) vertrek aangekondigd. Mitsubishi UFJ Financial Group heeft zijn activiteiten verhuisd naar Amsterdam, maar ook Lloyds overweegt de activiteiten op het Europese vasteland uit te breiden. De Britse bankgigant doet onderzoek naar de mogelijkheid om zijn vestiging in Nederland om te vormen tot volledige dochter om de toegang tot de rest van de Europese markt niet te verliezen.
Minister Dijsselbloem vertelt in gesprek met RTL Z dat hij met banken in gesprek is over een mogelijke verhuizing naar Amsterdam. Volgens hem zijn veel Amerikaanse, Japanse en andere Aziatische banken serieus aan het kijken naar het continent en komen dan ook in Nederland uit. Een van de onderwerpen die standaard in die gesprekken naar voren komt is de strenge bonuswetgeving in Nederland, die in verschillende opzichten nog strenger is dan de Europese regels op het vlak van bonussen voor bankiers.
Volgens de minister hoeven deze banken zich hier echter geen zorgen over te maken. In het gesprek legt hij uit dat de strengere Nederlandse bonusregels – waarbij bankiers maximaal een bonus mogen ontvangen van 20% van hun jaarsalaris – niet gelden voor internationale concerns met bancaire activiteiten in Nederland. Dat is bij de ontwikkeling van de wet al opgenomen.
Wel moeten de banken als zij een vestiging openen in Amsterdam voldoen aan de EU-bonusregels, maar dat moeten zij met een vestiging in Parijs of Frankfurt ook. Volgens de Europese bonuswetgeving mogen bankiers maximaal een jaarsalaris als bonus krijgen en met toestemming van de aandeelhouders maximaal twee jaarsalarissen.