"Nederland kent natuurlijk Adyen als succesverhaal, maar het Nederlandse ecosysteem kan niet tippen aan FinTech hubs zoals Berlijn en London waar een veel grotere creatieve scene is", aldus Niels Turfboer - Managing Director Benelux & UK bij van Spotcap. In dit interview gaat Turfboer in op de ontwikkelen van de FinTech-sector, de bekendheid van FinTech-oplossingen en groeigebieden InsurTech en RegTech. Ook vertelt hij over het onderscheidende vermogen van Spotcap als MKB kredietverstrekker en de ambitie van dit FinTech-bedrijf.
Als Managing Director bij een FinTech-bedrijf maak je de ontwikkeling van de FinTech-sector van dichtbij mee. Hoe kijk je aan tegen het Nederlandse FinTech landschap in vergelijking met andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland?
Het FinTech ecosysteem is in de afgelopen twee jaar sterk gegroeid in Nederland. In steden als Amsterdam en Rotterdam, maar ook daarbuiten ontwikkelen zich steeds meer FinTech bedrijven. Toenemende steun van uit de overheid en belangenorganisaties zoals Holland FinTech zijn hierin heel belangrijk. Nederland kent natuurlijk Adyen als succesverhaal, maar het ecosysteem kan niet tippen aan FinTech hubs zoals Berlijn en London waar een veel grotere creatieve scene is. In London komt daar nog eens bovenop dat de overheid actieve maatregelen neemt om de industrie te stimuleren, er veel kapitaal beschikbaar is en het natuurlijk traditioneel gezien een belangrijk financieel centrum is. Hierbij moet opgemerkt worden dat vanwege de relatief beperkte thuismarkt het voor Nederland lastig te concurreren is met deze landen. Ik verwacht dat veel buitenlandse FinTechs in Nederland actief zullen worden gezien de goede digitale infrastructuur en stabiele economie.
Uit recent onderzoek van Capgemini blijkt dat ‘slechts’ 1% van de Nederlanders gebruik maakt van de diensten van een FinTech-bedrijf. Wat is jouw visie op deze uitkomsten? Wat kan volgens jou de verklaring zijn? Zijn Nederlandse FinTech-bedrijven voldoende zichtbaar voor consumenten en ondernemers?
Het is voor de consument moeilijk te begrijpen wat FinTech precies inhoudt en wat het voor hen betekent. Het is een vrij specialistische term die veelomvattend is. Ik denk dat de uitkomsten van een dergelijk onderzoek anders zouden zijn wanneer er bijvoorbeeld concrete voorbeelden worden aangehaald van FinTech toepassingen voor consumenten om het tastbaar te maken. Daarbij komt dat veel FinTech bedrijven zich op de zakelijke markt begeven of niet zichtbaar zijn voor de eindgebruiker zoals in het betalingsverkeer het geval is. Het kan dus best zijn dat veel consumenten FinTech toepassingen gebruiken zonder dat ze daar weet van hebben.
Don Ginsel - founder van Holland FinTech - verwacht de sterkste FinTech ontwikkelingen in personal finance. Op welke gebieden verwacht jij exponentiele groei van FinTech?
Personal finance zal inderdaad een grote groeimogelijkheid zijn. Ik verwacht daarnaast op korte termijn grote ontwikkelingen op het gebied van InsurTech (Insurance Technology). De verzekeringsindustrie is erg proces- en papierintensief en tot nu toe nog niet zwaar getransformeerd door technologie. Hierdoor verwacht ik dat wanneer technologie vat krijgt op deze sector het erg snel kan gaan. Een andere afsplitsing van de FinTech golf waar ik veel van verwacht is RegTech (Regulatory Technology) waardoor realtime compliance mogelijk wordt gemaakt, veel tijd en kosten bespaard kunnen worden en regelgeving veel dynamischer plaats kan vinden. Zo zou bijvoorbeeld de regelgever via een API data kunnen inlezen en analyseren om realtime compliance checks uit te voeren.
Sinds 2015 is Spotcap actief op de Nederlandse markt. Waarin onderscheidt Spotcap zich van andere kredietverstrekkers in NL?
Spotcap biedt flexibel zakelijk krediet tot €250.000 met een maximale looptijd van 18 maanden, ter verruiming van het werkkapitaal. Door de bijzondere combinatie van expertise en ervaring en de inzet van geavanceerde technologie kan Spotcap een snelle en zeer uitvoerige kredietanalyse uitvoeren en binnen één werkdag een concrete offerte aanbieden bij goedkeuring. Deze unieke combinatie lijdt tot structureel lage defaults, op dit moment heeft slechts 0,5% van onze kredietportefeuille een betalingsachterstand van 90 dagen, wat voor industrie-standaarden bijzonder laag is.
Omdat Spotcap geen zekerheden vraagt kunnen wij goed gestapeld financieren met traditionele financiële instellingen die financieren op basis van het onderpand. Wij zien ons dan ook niet als concurrent van traditionele partijen en werken graag samen. Spotcap is een FinTech bedrijf waarbij expertise en ervaring leidend is en technologie faciliterend. Naast financiële dienstverlening hebben wij ook de capaciteiten en de competenties om waarde te creëren als een tech bedrijf. Door ons slimme online bedrijfsmodel en de inzet van technologie is onze organisatie uiterst schaalbaar, wij zijn dan ook inmiddels al in vijf landen actief.
Wij zijn een 'on-balance' lender, dat wil zeggen dat het bedrijf financiert met eigen kapitaal dat is aangetrokken bij professionele institutionele investeerders, dus zonder inmenging van de ‘crowd’ of particuliere investeerders. Dit maakt dat we onze snelheid en flexibiliteit kunnen garanderen maar omdat wij zelf de leningen verstrekken lopen we dus ook zelf risico en hebben we zoals dat heet ‘skin-in-the-game’. Hierdoor ontstaat een model dat gericht is op de kwalitatieve, duurzame groei van de kredietportefeuille.
Bij de lancering van Spotcap spraken jullie de ambitie uit om in Nederland een blijvende speler te worden die ieder jaar duizenden kredieten verstrekt. Waar staan jullie op dit moment in de realisatie van deze ambitie?
Ongeveer twee jaar na de start zijn we verder dan we hadden gepland. We laten een hele gezonde groei zien en hebben inmiddels al duizenden ondernemers kunnen financieren. Als ik kijk naar de partijen waar we inmiddels mee samenwerken kunnen wij veilig stellen dat we inmiddels al aardig deel uitmaken van de gevestigde orde.
Wat is de volgende belangrijke mijlpaal voor Spotcap in Nederland?
We hebben in de afgelopen twee jaar denk ik de grootste hindernissen overwonnen. We hebben een integrale focus op kwaliteit en zullen de komende jaren hard werken om onze dienstverlening te optimaliseren en verdere volumegroei te realiseren zonder ons risico toe te laten nemen. Alhoewel we niet een hele concrete volgende mijlpaal hebben is het ons uiteindelijke streven om de meest vooraanstaande financier van werkkapitaal te worden en ervoor te zorgen dat ondernemers zich kunnen focussen op de groei van hun onderneming.