Online kredietverlener Spotcap nu ook in Nederland

05 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Innovatieve online kredietverstrekker Spotcap kondigde op 4 maart zijn toetreden tot de Nederlandse markt aan. Spotcap berekent binnen enkele minuten de kredietwaardigheid van MKB-ondernemingen en ZZP-initiatieven om te bepalen hoeveel krediet er op welke termijn verstrekt kan worden.

Sinds de start van de crisis is het erg lastig geworden voor het MKB om aan ondernemings-krediet te komen. Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, beaamde dit toen hij onlangs een topoverleg over de financiering van het MKB aankondigde: ‘Het MKB is de motor van onze economie. De afgelopen jaren hebben laten zien dat financiering geen vanzelfsprekendheid is en in veel opzichten een andere aanpak vergt dan voor de crisis.

Spotcap - Eenvoudig een zakelijk krediet

Uitgangspunt is dat gebrek aan passende financiering in een aantrekkende economie geen groeibreker mag zijn.’ Vooral de kleinere en startende ondernemers waren de dupe van de gevolgen van de crisis, waardoor banken voorzichtiger werden met het verlenen van MKB krediet. MKB Nederland schreef laatst samen met VNO-NCW een brief aan de tweede kamer met de oproep om de aanbieders van financiering voor het MKB niet te veel aan banden te leggen – met het oog op de aantrekkende economie en de groeiende vraag naar financiering.

Spotcap
De kredietverlener speelt in op de groeiende financieringsbehoefte in de markt via hun gelijknamige online kredietplatform. Het in Berlijn gevestigde bedrijf, opgericht door voormalig Goldman Sachs zakenbankier Toby Triebel en zijn compagnon - voormalig McKinsey consultant Jens Woloszczak, ging vorig jaar van start in Spanje en kondigde op 4 maart 2015 zijn intrede op de Nederlandse markt aan. Door middel van het door Spotcap ontwikkelde ‘Credit Scoring’-algoritme kan eenvoudig en snel – binnen enkele minuten – de kredietwaardigheid van een onderneming worden berekend. Vervolgens doen zij de kredietaanvrager een aanbod voor flexibel zakelijk krediet tussen de €1.000 en €100.000.

Bovendien heeft Spotcap relatief weinig data nodig om de berekening te maken. Banken vragen vaak om bedrijfsresultaten van de afgelopen drie jaar – voor net gestarte MKB-ers een obstakel. Het jonge fintechbedrijf neemt genoegen met de inzichten uit de resultaten van een jaar. “De financieringsvraag van het midden- en kleinbedrijf wordt relatief het meest afgewezen met meer dan 50%. Wij geven echter vaker het antwoord ‘ja’, zodat bedrijven kunnen investeren en groeien”, aldus Niels Turfboer, Managing Director Benelux & UK bij Spotcap.

Het wereldwijde Spotcap team

Geen crowdfunding
In tegenstelling tot de tegenwoordig populaire financiering via crowdfunding – een financieringsmarkt die in 2014 weer verdubbelde in Nederland – is Spotcap volledig met eigen geld gefinancierd. Een groep investeerders heeft in totaal €13 miljoen in de jonge kredietverlener gestoken zodat hun mogelijkheden tot kredietverlening niet afhankelijk zijn van de ‘crowd’.

“Met Spotcap willen we de groei van het midden- en kleinbedrijf ondersteunen en stimuleren, zodat ondernemers bijvoorbeeld extra personeel kunnen aannemen, het assortiment kunnen uitbreiden of kunnen investeren in wat dan ook om hun bedrijf te laten groeien. Bedrijven moeten zich immers kunnen focussen op de groei van het bedrijf en niet op de financiering ervan”, licht mede-oprichter Triebel het doel en de visie van het online kredietplatform toe.