Eerder deze week stelde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat Nederland het Europese centrum van de financiële handelsinfrastructuur wordt. Voor de AFM betekent dat een flinke uitbreiding van de werklast. Data- en techbedrijf voor arbeidsmarkt en recruitment Intelligence Group dook in die claim en komt tot een heel andere conclusie: Amsterdam heeft niet de voorkeur van Europese financiële professionals.
De periode na de brexit is een dankbaar onderwerp om over te filosoferen. Want wat gaat er gebeuren met de positie van het Verenigd Koninkrijk in het algemeen en de positie van Londen als financieel centrum in het bijzonder? Niemand weet het, maar velen delen alvast hun visie. Amsterdam heeft enkele goede kaarten om die positie over te nemen, maar zo zijn er meer steden die hun eigen unieke voordelen bieden.
Impactvolle omwenteling kapitaalmarkten
De AFM meldde deze week dat zich momenteel al een ‘stille maar impactvolle’ omwenteling plaatsvindt op de Europese kapitaalmarkten. De toezichthouder zegt veel vergunningsaanvragen van handelsplatformen te ontvangen. Daarmee zou een belangrijk deel van de financiële handelsinfrastructuur, met name aandelen- en obligatieplatforms, zich naar Nederland verplaatsen. “Wij gaan ervan uit dat tussen de dertig en veertig procent van de Europese handel in financiële instrumenten zich in Nederland vestigt. Daarmee wordt Nederland binnen de EU27 het centrum voor de financiële handel”, aldus Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM. Banken zouden eerder een verhuizing naar Frankfurt of Parijs overwegen, vermogensbeheerders naar Dublin en Luxemburg.
De AFM zegt gesprekken te voeren met meer dan 150 partijen die interesse hebben in een Nederlandse vergunning voor handel in financiële producten. Dat klinkt veel en het bracht ntelligence Group, data- en techbedrijf op het gebied van arbeidsmarkt en recruitment, ertoe om eens met een data-bril naar de situatie te kijken. Zij komen tot de conclusie dat Amsterdam helemaal niet zo populair is onder financiële professionals.
Amsterdam niet bovenaan wensenlijstje
Volgens IG heeft Amsterdam de voorkeur van slechts 3% van Europese financiële professionals in het algemeen. Daarmee staat Amsterdam op de elfde plaats. Die lijst wordt getopt door Parijs (21%), Berlijn (9%) en Zürich (6%). Wanneer IG inzoomt op de groep hoogopgeleide financiële professionals uit de UK, dan stijgt Amsterdam ineens naar de vierde plaats, achter de ongewijzigde top drie. Dat is natuurlijk een uiterst relevantie groep, want juist zij liggen in de vuurlinie van de brexit.
Het zijn niet de werknemers die beslissen waar hun bedrijf eventueel heen verkast. Het zijn de bestuurders die die beslissing nemen. Volgens IG wordt er meestal maar weinig rekening gehouden met de voorkeuren en internationale mobiliteit van financiële professionals. Volgens IG bijzonder, vanwege de ‘war for talent’. Uit de cijfers van IG blijkt dat Amsterdam helemaal niet zo hoog aangeschreven staat.
Charmeoffensief nodig
“Amsterdam en met name Nederland hebben een groot charmeoffensief nodig om talent te winnen en aan te trekken op de internationale arbeidsmarkt. Op dit moment is zelfs België aantrekkelijker. Er is werk aan de winkel, want op dit moment zou de aantrekkingskracht van Nederland op de internationale arbeidsmarkt weleens de achilleshiel kunnen zijn om bedrijvigheid langdurig aan te trekken”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.