Het CBS heeft becijferd dat de financiële sector tussen 2006 en 2016 in totaal 43.000 banen in rook heeft zien opgaan. Dat terwijl het aantal banen over alle sectoren bekeken toenam met 334.000. Het tekent een onmiskenbare trend waarin - los van conjuncturele golven - technologische ontwikkelingen zorgen dat er steeds minder handjes nodig zijn. Dat geldt met name voor boekhoudkundig en administratief werk.
Vooropgesteld, de periode tussen 2006 en 2016 was niet direct de economisch meest welvarende uit onze geschiedenis. In 2006 en de eerste helft van 2007 was er nog sprake van economisch hoogtij, totdat de financiële crisis de wereld op zijn grondvesten deed schudden. De wereld is inmiddels aardig hersteld van die crash, maar de financiële sector kreeg een knauw van jewelste. Sindsdien loopt de financiële sector uit de pas als het gaat om werkgelegenheid. Veel banken en andere financiële bedrijven zagen in personeelsreductie een probate oplossing om in de kosten te snijden. Tegelijk ontstonden steeds meer mogelijkheden op technologisch vlak. Steeds meer relatief simpele en repeterende taken vielen ten prooi aan automatisering. Daarbij maakte de opkomst van bankieren via internet en via mobiel dat steeds minder mensen een bankkantoor bezoeken.
Volgens het CBS is het aantal banen in de periode 2006-2016 landelijk met 334.000 toegenomen. In de financiële sector is sprake van het tegenovergestelde, een daling van 43.000 banen. Het zijn vooral de administratieve en secretariële banen op mbo-niveau die zijn komen te vervallen. Er zitten bovengemiddeld veel (voormalig) financieel dienstverleners in de WW.
Nog voldoende vacatures
Dat wil allemaal niet zeggen dat er geen vacatures meer zijn in de financiële sector. En ondanks wisselende berichtgeving zijn banken nog steeds populaire werkgevers. Met name op hoger en wetenschappelijk niveau zijn er nog voldoende banen. Bijvoorbeeld fiscalisten of risk-managers hebben een prima onderhandelingspositie. Een groot deel van de activiteiten van banken en andere financiële bedrijven speelt zich af in het digitale domein en lang niet altijd zijn alle teams naar tevredenheid gevuld. Banken zitten te springen om goede software-ontwikkelaars, programmeurs, BI-specialisten, UX-designers en noem het maar op. In de basis zal het aandeel medewerkers met een financiële opleiding steeds kleiner worden, ten faveure van technisch opgeleide mensen.