Rabobank populairste werkgever onder hoogopgeleiden

18 juni 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Hoogopgeleide Nederlanders werken het liefst bij de Rabobank. Dat blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek van carrièrewebsite Intermediar.nl. In de top 10 staan nog twee grootbanken, met ING op 4 en ABN AMRO op 8. Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat ondanks de krappe arbeidsmarkt werknemers tamelijk honkvast blijken.

Het zijn ieder jaar de ‘usual suspects’ die naar voren komen in top 10 van Intermediair. Daar zit op zichzelf weinig verandering in, maar de posities an sich wisselen wel regelmatig. Rabobank eindigt dit jaar op de eerste plaats, waarmee het de titel van favoriete werkgever van hoogopgeleid Nederland overneemt van Philips.

Ondanks nu en dan minder positieve berichten over de aantrekkingskracht van de bankensector als werkgever, komen er bijna als vanouds drie grootbanken voor in de lijst van favoriete werkgevers. Naast Rabobank (1), melden ook ING (4) en ABN AMRO (8) zich in de top 10. Een niet onbelangrijke nuance is wel dat Intermediar zich in het onderzoek specifiek richt op hoogopgeleiden, hbo en wo.Populairste werkgever onder hoogopgeleidenDe werkgever krijgt van de gemiddelde hoogopgeleide Nederlandse werknemer een 7,3. Die meer dan ruime voldoende zorgt voor een relatief beperkte arbeidsmarktmobiliteit, ondanks herhaaldelijke rapporten waaruit zou blijken dat vaak van werkgever veranderen populair is in Nederland. Een kwart van de hoogopgeleide Nederlanders verwacht niet of tenminste niet in de komende vijf jaar van baan te wisselen. Slechts 15% van de respondenten geeft aan op zoek te zijn naar een andere baan.

Push- en pullfactoren

Wat maakt werkgevers aantrekkelijk om bij te willen blijven werken? Gevraagd naar pullfactoren van werkgevers blijkt de werksfeer het allerbelangrijkste te zijn. Van de ondervraagden geeft 54% aan prettige collega’s belangrijk te vinden. Uitdagende inhoud van het werk (51%), goede werk-privé balans (46%), vast contract (43%), werk dichtbij huis (40%) vervolmaken de lijst van pullfactoren.

Tegenover pull-factoren staan pushfactoren. Wat jaagt werknemers weg en waar moeten bedrijven dus voor waken? Gebrek aan uitdaging in het werk is voor de meeste werknemers de reden van vertrek (34%), gevolgd door weinig doorgroeimogelijkheden (31%), ontevreden met inkomen (27%), slechte werk-privé balans (21%) en ver reizen voor het werk (17%).

Top 10 arbeidsvoorwaarden

1. 13de maand
2. Reiskosten vergoeding
3. Mogelijkheid om thuis te werken
4. Extra vakantiedagen
5. Mogelijkheid om parttime te werken
6. Tegemoetkoming in trainingen / cursussen
7. Betaald overwerk / onregelmatigheidstoeslag
8. Tegemoetkoming in pensioenkosten
9. Auto van de zaak / lease-auto
10. Tijd voor tijd (overwerk vs vrije dagen)

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden dragen als vanzelfsprekend bij aan het imago van werkgevers. Los van het basissalaris wordt een 13e maand momenteel als belangrijkste voorwaarde beschouwd door werknemers. Deze voorwaarde heeft door de jaren heen sterk aan populariteit gewonnen, net als extra vakantiedagen. Verder vallen in de top 5 twee voorbeelden van flexibel werken op. De mogelijkheid om thuis te werken en de mogelijkheid om parttime te werken wordt door veel Nederlanders op waarde geschat. Daarentegen is een tegemoetkoming in opleidingskosten steeds meer waarde aan het verliezen.