Opnieuw wordt een grote bank in verband gebracht met witwassen, ditmaal Swedbank, één van de grootste banken van Zweden. Swedbank heeft accountants- en advieskantoor EY ingeschakeld om onderzoek te doen naar de verdachtmakingen. Deze gebeurtenis past in een bredere trend, waarin grote banken worstelen met het tegengaan van witwassen en omstebeurt beboet worden met grote sommen geld.
Volgens lokale berichtgeving heeft Swedbank over een periode van tien jaar voor zo’n $5,8 miljard aan verdachte transacties gefaciliteerd. Daarmee zijn mogelijk criminele activiteiten ondersteund. Het leeuwendeel van de transacties vond plaats van en naar de Baltische staten en Rusland.
De berichtgeving behandelt ook de connectie tussen Swedbank en Danske Bank, de grootste bank van Denemarken. Danske zit in het beklaagdenbankje wegens het niet detecteren van miljarden aan zwart geld tussen 2007 en 2014. Het grootste deel daarvan werd witgewassen via een dochteronderneming in Estland. Nog steeds zijn niet alle details daarover bekend, de zaak is nog steeds onderwerp van onderzoek. Wat wel bekend is, is dat Danske Bank zich volledig gaat terugtrekken uit de Baltische Staten en Rusland.
Een recente documentaire op de Zweedse zender SVT bracht vertrouwelijke documenten aan het licht, waaruit blijkt dat hoge managers van zowel Swedbank als Danske Bank over over dubieuze transacties praten.
Een vertegenwoordiger van Swedbank weigerde in te gaan op de zaak, zich beroepend op bancaire geheimhouding. Echter, de Zweedse financiële waakhond (FI) heeft aangekondigd onderzoek te gaan doen en spreekt van “bijzonder serieuze” verdachtmakingen. Daarop antwoordde Swedbank dat het vertrouwen heeft in de eigen systemen en processen die witwassen moeten tegengaan.
Internationale trend
Bovenstaande heeft specifiek betrekking op banken uit Zweden en Denemarken, maar meer grote Europese banken zitten in het verdomhoekje. Anti-witwasexperts van FortyTwo stippen aan dat bijna alle grote Europese banken de afgelopen jaren in verband zijn gebracht met wtiwassen. Een korte opsomming van banken die volgens toezichthouders tekort hebben geschoten bij de aanpak van witwassen: HSBC, Barclays, BNP Paribas, Société Générale, Santander, ING en Deutsche Bank. Financiële software-aanbieder Fenergo becijfert dat in de laatste tien jaar zo’n $26 miljard aan boetes dan wel schikkingen is opgelegd wegens het niet op orde hebben van anti-witwasprocessen en know your customer (KYC) dossiers.
Data-gedreven onderzoek
Hoewel Swedbank niet wilde ingaan op de zaak spreekt de inhuur van EY boekdelen. EY is gevraagd om data-gedreven forensisch onderzoek te doen naar allerlei transacties, uitwisselingen van communicatie en controleprocessen. Heel veel tijd om de klus te klaren krijgen ze daarbij echter niet. Swedbank ziet graag dat het rapport af is voor eind maart, wanneer de algemene aandeelhoudersvergadering van de bank plaatsvindt.
Ongeacht de uitkomst heeft de Zweedse regering alvast aangekondigd om het toezicht op de Zweedse financiële sector aan te scherpen. Premier Stefan Löfven vreest voor “ondermijning van het vertrouwen” voor de sector als geheel als blijkt dat de verdachtmakingen waar zijn.