VVD wil witwassen harder gaan aanpakken

21 juni 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Regeringspartij VVD komt met maatregelen die de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering in Nederland moet verbeteren. De partij wil onder meer hogere straffen, meer hulp voor ondernemers en bedrijven en een hogere capaciteit bij financiële opsporingsdiensten. Kamerlid Roald van der Linde stelde een Tienpuntenplan op.

De aanpak van witwassen en terrorismefinanciering is een zaak die het belang van banken overstijgt, het is veeleer een maatschappelijk dossier. Regelmatig wordt gesproken over een toename van invloed van de onderwereld op de bovenwereld. Roald van der Linde van de VVD stelt dat er jaarlijks €20 miljard tot €25 miljard wordt witgewassen. In een poging criminelen tegen te werken stuurde hij daarom een Tienpuntenplan door naar de Kamer.

Een belangrijk punt van Van der Linde is het verhogen van straffen en boetes. Boetes moeten dermate hoog worden dat het niet meer rendabel is om deze gewillig op de koop toe te nemen. Kortom, ze moeten preventief werken. Bestaande boetes zijn slechts ‘speldenprikken’, aldus de VVD. Wat betreft partijen die transactiestromen verwerken - zoals banken en verzekeraars - zou sneller de vergunning moeten kunnen worden ingetrokken, inclusief een snellere overstap naar persoonlijke vervolging van beleidsbepalende personen.

De VVD erkent dat banken het nodige doen tegen witwassen en terrorismefinanciering en wijst erop dat alleen bij ABN AMROING en Rabobank dagelijks al 4.500 mensen fulltime bezig met het monitoren van transactiestromen. Toch is de jacht op hiervoor gekwalificeerd personeel nog allerminst over. Zowel grote als kleine banken kampen met vacatures die ze niet vervuld krijgen. Er zijn er simpelweg niet voldoende, ze moeten eerst opgeleid worden. Van der Linde wijst op het relatief magere aantal van 63 personen die bij de Financial Intelligence Unit (FIU) werken, waar verdachte transacties uiteindelijk samenkomen. Dat aantal moet drastisch omhoog.

Samenwerking publiek en privaat

Meer samenwerking tussen publiek en privaat is nog een belangrijke pijler uit de plannen van de VVD. Daar zijn al wel initiatieven voor, maar zou beter en uitgebreider kunnen. Uitwisseling van informatie is daarbinnen een wezenlijk onderdeel in weg naar succes, iets wat Rabobank eerder ook al aanstipte. Veel te vaak komt het voor dat banken opereren op hun eigen eilandje, niet wetend over welke informatie andere banken beschikken. “Het kan nu nog gebeuren dat een klant wordt weggestuurd bij een bank en dezelfde dag bij een andere bank een rekening opent. In een partnerschap zouden banken informatie kunnen uitwisselen over de screening van klanten, bijvoorbeeld via een database die wordt beheerd door een overheidspartij.” Automatisch komt het woord ‘privacy’ daarbij om de hoek kijken. Het zal ongetwijfeld gaan leiden tot klachten van privacy-waakhonden en het is voer voor juristen.

Als extra wil de partij ondernemers ondersteunen via een informatiepunt. Ondernemers zijn vaak erg goed in hun eigen ding, of dat het nu het maken van een boekenkast is of het opstellen van marketingplannen. Ze hebben echter vaak moeite met verzoeken van hun bank, aldus Van der Linde. Vooral als ze ook zaken doen met partijen buiten de EU. Het inrichten van een informatiepunt zou hierbij kunnen helpen. Ten slotte wil Van der Linde dat de partij het goede voorbeeld geeft. Hij verwijst hierbij naar nieuwsberichten waarbij overtreders cash een boete van duizenden euro’s afrekenen.