Rabobank zet in op meer uitwisseling informatie in strijd tegen witwassen

15 februari 2019 Banken.nl

Rabobank zou meer juridische mogelijkheden verwelkomen in de strijd tegen witwassen. Voor banken is het nu nog moeilijk om informatie over verdachte transacties te delen met elkaar, terwijl juist daar kansen liggen om beter op te treden tegen witwassen. Dat streven vraagt alleen wel om goede afstemming op bestaande privacy-wetgeving.

De bank als poortwachter van het financiële systeem. Het is een credo dat de laatste jaren steeds meer gehoord wordt. Banken bezetten immers een unieke positie in de maatschappij, in die zin dat ze aan transactiegegevens en rekeningactiviteit diverse illegale activiteiten kunnen afleiden. Het witwassen van crimineel geld of het financieren van terrorisme zijn twee bekende voorbeelden. Volgens Rabobank opereren banken echter nog te vaak op hun eigen eilandjes, in plaats van dat eilandjes allemaal met elkaar verbonden zijn.

Beperking door privacy-wetgeving

Het lijkt logisch voor banken om informatie met elkaar uit te wisselen. Immers, twee weten meer dan één en soms vormen diverse losse stukjes informatie samen opeens wel een plausibele aanwijzing in de richting van onoirbare praktijken. Het uitwisselen van informatie is echter wel gebonden aan strenge regels, niet in de laatste plaats door de invoering van de GDPR. "Criminelen worden steeds geraffineerder", stelt Bas Brouwers, CFO van Rabobank. "De banken werken nu allemaal in hun eigen box. Hierover informatie uitwisselen, mag niet." 

Rabobank zet in op meer uitwisseling informatie in strijd tegen witwassen

Eind december nog zei DNB-topman Klaas Knot dat de strijd tegen witwassen moet prevaleren boven het maken van extra winst. Met andere woorden, banken moeten investeren om antiwitwaswetgeving zo goed mogelijk na te leven. Als geld al een issue is, dan is het aantrekken van de juiste mensen een zaak die de banken minder in eigen hand hebben. Bijna alle banken kampen met tekorten op afdelingen KYC (know your customer) en CDD (customer due diligence). Het was één van de redenen dat het bij ING misging, wat de bank op een schikking van €775 miljoen met het OM kwam te staan.

Centrale controle

Volgens dagblad De Telegraaf zijn Nederlandse banken in gesprek met de FIOD en DNB over het centraal controleren van transacties. Het voordeel daarvan zou zijn dat fragmentatie in elk geval niet meer leidt tot het over het hoofd zien van verdachte bewegingen. Het nieuws komt ook in de week dat naar buiten kwam dat Rabobank een relatief kleine boete heeft gekregen voor het onvoldoende op orde hebben van klantdossiers, waardoor het risico op witwassen toenam.