De invoering van PSD2 zorgt voor meer verscheidenheid in het betaallandschap. Er verschijnen meer spelers én nieuwe vormen van betalen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat het over het algemeen geen van alle banken zijn. Het brengt nieuwe uitdagingen voor zowel toezichthouders als voor de nieuwe partijen zelf. Arno Voerman - advocaat bij Van Doorne - gaat in op deze uitdagingen in een nieuw te verschijnen boek. Het boek draagt de titel ‘Betaaldiensten 2.0 - Toezicht op innovatieve betaaldiensten’. De presentatie vindt plaats aanstaande donderdag 19 september.
De essentie van betalen is heel lang dezelfde geweest. De meest ingrijpende verandering in de recente geschiedenis is de massale overstap van baar geld naar giraal/elektronisch geld. Veel mensen hebben niet eens meer een portemonnee in hun zak, uitsluitend wat pasjes of zelfs alleen maar een smartphone. Banken hebben heel lang het alleenrecht gehad op het leveren van betaaldienst. De Europese uniforme betaalrichtlijn PSD bracht daar in 2007 verandering in. In 2019 doet PSD2 dat nog eens dunnetjes over. De markt heeft zich geopend voor een keur aan niet-bancaire betaaldiensten en betaaldienstverleners.
In zijn boek gaat Arno Voerman in op de belangrijkste publiekrechtelijke en civielrechtelijke regels die van toepassing zijn op innovatieve betaaldiensten en aanbieders daarvan. In eigen woorden: “Het beoogt een gids voor de praktijk te zijn, niet alleen voor betaaldienstverleners, maar ook bijvoorbeeld voor (juridische) adviseurs van ondernemingen die in het betaallandschap actief zijn of willen worden.”
Verbinding theorie en praktijk
Vanuit zijn professie weet Voerman van de hoed en de rand. Hij is ongetwijfeld één van de meest geschikte personen in Nederland om een dergelijk boek te schrijven, omdat hij theorie en praktijk met elkaar weet te verbinden. Als advocaat bij Van Doorne is hij gespecialiseerd in financieel recht, meer in het bijzonder fintech, betaaldiensten en regtech. Hij was bijvoorbeeld één van de advocaten van Van Doorne achter de succesvolle PSD2-vergunningsaanvragen van fintech-bedrijven Cobase en Vitesse PSP.
In bijzijn van een select gezelschap presenteert Voerman zijn boek op donderdag 19 september, op het kantoor van Van Doorne aan de Jachthavenweg. Naast Voerman komen onder meer Jack Gielen (COO Cobase), Max Geerling (senior executive advisor bij Betaalvereniging Nederland) en Don Ginsel (oprichter en CEO Holland FinTech) aan het woord. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Van Doorne.
Update: het event heeft inmiddels plaatsgevonden, derhalve is aanmelden niet meer mogelijk.