Het opstellen van een persoonlijk voedselprofiel om te bepalen welk voedsel het best bij iemand past, dat is de winnende case van de eerste Rabo Food Forward. Door aanbod en behoefte nauwkeurig op elkaar af te stemmen is er in potentie minder verspilling van voedsel en leven mensen gezonder.
Rabo Food Forward richt zich op de ontwikkeling toekomstbestendig voedsel, voedsel met een lage ecologische voetafdruk. Rabobank daagt ondernemers uit om te komen met vernieuwende en duurzame voedselproductiemodellen. De komende maanden zullen door het hele land zulke sessies gehouden worden, maar Friesland had afgelopen week de primeur.
Twee cases waren genomineerd en de vertegenwoordigers mochten deze vorige week donderdag presenteren aan de jury. In de jury zat onder meer Rens Kroes, foodblogger en inderdaad de zus van Doutzen Kroes. De winst ging naar MijnVoedingsMaat, een zeer persoonlijk voedingsadvies. Met een bloedwaardeonderzoek, een verkenning van iemands DNA en een inventarisatie van de voedselvoorkeuren door een voedingsconsulent wordt een persoonlijk voedselprofiel opgesteld. Volgens de bedenkers zorgt dit voor minder verspilling, voor een gezonder leven en een beter milieu.
Voedselsafari
Bovenstaande is de theorie, maar binnenkort vinden ook tests in de praktijk plaats. Tijdens twee events worden vijftig proefkonijnen geselecteerd. Een bloedwaardeonderzoek en een DNA-analyse maken onderdeel uit van de testprocedure. Met het voedingsadvies dat daaruit voortkomt gaan de proefpersonen met de voedingsconsulent op voedselsafari in de supermarkt. Ter plekke maakt een chef-kok de maaltijd op maat. Drie maanden lang houden de deelnemers zich aan het traject, waarna een nieuw meetmoment plaatsvindt.
Volgens Rabobank is gepersonaliseerd voedsel momenteel de trend in de Food & Agri-sector. Gecombineerd met de kracht van lokaal ondernemerschap moet deze Rabo Food Forward bijdragen aan een stukje van de oplossing in de richting van een wereld met voldoende gezond voedsel voor iedereen.