HSBC is een programma gestart om wereldwijd zijn betaalkaarten te verduurzamen. De bank heeft als doelstelling dat alle pinpassen en creditcards eind 2026 uit gerecycled plastic bestaan. Het initiatief maakt deel uit van de strategie van de bank om zijn CO2-uitstoot te verminderen. HSBC wil in 2030 een ‘net zero business’ voeren.
De Britse bank geeft jaarlijks 23 miljoen kaarten uit en verwacht dat de overstap naar de gerecyclede pas de CO2-uitstoot met 161 ton per jaar zal kunnen verminderen. Tevens zorgt de overstap voor een vermindering van het plastic afval. In totaal scheelt het zo’n 73 ton per jaar, wat overeenkomt met een gewicht van meer dan 40 auto’s.
Volgens Richard Harvey, Global Head of Products, is dit de volgende stap van de bank in de richting van een duurzame bedrijfsvoering. “Op deze manier helpen we onze klanten om een positieve impact te hebben op het milieu.”
Ingeslagen ruiten
Ondanks de mooie woorden van Harvey lijkt niet iedereen tevreden met de groene ambities van de bank. Onlangs hebben leden van de klimaatactiegroep Extinction Rebellion zeker negentien ruiten ingeslagen van het hoofdkantoor van HSBC in Londen.
De activisten vinden dat de bank te weinig doet om klimaatverandering tegen te gaan. “Ondanks de belofte van HSBC om zijn CO2-voetafdruk tegen 2030 naar nul te brengen, laat het huidige klimaatplan nog steeds de financiering toe van koolcentrales en bevat het noch de basis om klanten weg te leiden van contracten die gelinkt zijn aan fossiele energie, noch om die contracten op te zeggen”, stelt een woordvoerder van de actiegroep.