ING’s eerste Intermediair Index geeft positief oordeel over woningmarkt

07 december 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Hoewel de huidige woningmarkt oververhit is, blijkt uit de eerste Intermediair Index van ING dat onafhankelijke financieel adviseurs – met een score van 134 punten – een ‘opvallend’ positief oordeel hebben over de woningmarkt. Vooral de ontwikkelingen van de hypotheekrente, het aantal nieuwe of te wijzigen hypotheken, hun eigen financiële situatie en de algemene economische situatie worden als positief beoordeeld. Wel stellen de adviseurs dat de stijging van de huizenprijzen steeds meer negatieve effecten heeft.

De Intermediair Index is een nieuw initiatief van ING. De bank heeft het onderzoek onder 144 onafhankelijk financieel adviseurs laten uitvoeren om een beter beeld te krijgen over de ontwikkelingen die zij zien op de woningmarkt. Het vertrouwen in de woningmarkt wordt berekend op basis van onderliggende vragen met betrekking tot de verwachtingen ten aanzien van de hypotheekrente, de ontwikkeling van huizenprijzen, het aantal hypotheken dat is afgesloten of gewijzigd, de eigen en algemene financiële situatie en de moeite die een offerteaanvraag kost.

Het vertrouwen in de markt wordt vervolgens uitgedrukt in een cijfer tussen de 0 en 200, waarbij 100 het neutrale middelpunt is. Dit betekent dat een score boven de 100 aangeeft dat het vertrouwen in de markt positief is en een score onder de 100 staat voor een negatief vertrouwen in de markt.

Schrijnende situaties

Hoewel de adviseurs over het algemeen een positief oordeel hebben over de huidige woningmarkt, stelt een groot deel van hen dat de krapte op de woningmarkt tot “schrijnende situaties” leidt in hun dagelijkse praktijk. Vanwege de enorme prijsstijgingen van de afgelopen periode zien zij de zoektocht van starters veelal eindigen in een teleurstelling.

“Op dit moment zie ik een overspannen markt, waarbij het voor starters en mijn eigen kinderen haast niet meer mogelijk is om een woning te kopen en ze noodgedwongen langer thuis zullen moeten blijven wonen”, legt een respondent uit. “Of we zullen als ouders bij moeten springen."

Bieden zonder voorbehoud problematisch

De ‘trend’ van het bieden zonder voorbehoud van financiering en zonder bouwkundige keuring baart de adviseurs ook zorgen. Volgens hen leidt dit regelmatig tot situaties waarbij de koop niet doorgaat maar bieders wel een boete moeten betalen, omdat zij uiteindelijk de financiering niet rond kunnen krijgen.

Driekwart (75%) van de intermediairs ziet daarbij een rol voor zichzelf weggelegd in het adviseren van klanten over het verantwoord uitbrengen van een bod in de huidige woningmarkt. Desondanks ervaren zij dat ze vaak te laat in het koopproces worden ingeschakeld.

Hidde Coebergh, directeur Wonen ING, legt uit dat bieden zonder voorbehoud grote financiële consequenties kan hebben voor de klant en zijn toekomstige kansen op de woningmarkt. “Deskundig onafhankelijk financieel advies dat is afgestemd op ieders’ individuele situatie is cruciaal en geeft rust, nu en in de toekomst.” Om vervelende situaties te voorkomen roept Coebergh op om op tijd bij een adviseur aan tafel te zitten.

Verduurzaming grootste kans

Kijkend naar de toekomst verwachten de respondenten dat het wijzen van klanten op de mogelijkheden rondom verduurzaming steeds belangrijker wordt. Hoewel ruim 80% dit al benoemt in klantgesprekken, geven zij tegelijkertijd aan dat dit nog een verbeterpunt is. Verduurzaming wordt dan ook als de grootste kans gezien in het vak op de lange termijn, gevolgd door maatwerkoplossingen en een brede financiële planning.

Tot slot stellen de adviseurs de complexe en veranderde regelgeving en de overspannen woningmarkt te zien als de grootste bedreigingen voor de adviestaak. Over digitalisering denken de ondervraagden verschillend. Enerzijds zien zij ‘execution only’ als een bedreiging, anderzijds zien zij het integreren van digitale mogelijkheden in het adviestraject wel als een kans.