ABN Amro heeft vorige week aangekondigd het salaris van zijn topmanagers met 20% te verhogen. Op deze manier compenseert de bank het strengere bonusbeleid dat volgend jaar in Nederland zal ingaan. De salarisverhoging zou conform het nieuwe bonusplafond zijn, waarbij topbankiers maximaal 20% van hun salaris aan bonus mogen ontvangen.
Vanaf 2015 geldt een aangescherpt beloningsbeleid voor de financiële- en bankensector in Europa. In Nederland zal zelfs sprake zijn van het strengste bonusbeleid. Ook de Nederlandse banken scherpen noodgedwongen hun salaris- en bonusbeleid aan en in veel gevallen wordt naar manieren gezocht om deze bonusinperking te omzeilen of tenminste te compenseren. Met de maatregel het vaste salaris van topmanagers te verhogen compenseert ABN AMRO het bonusplafond dat Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, volgend jaar zal invoeren.
Concurrerend belonen
Met het oog op de aankomende regelgeving heeft ABN AMRO nu de salarissen van de topmanagers met 20% verhoogd. Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter bij ABN Amro, kiest er tevens voor de beloningen breder in te zetten binnen de bank, om zo het talent te behouden. Hij stelt in een verklaring dat het noodzakelijk is om concurrerend te belonen, wil de bank talent vasthouden. De variabele bonussen waren al ingeperkt van maximaal 100% naar nu 20%. De bank kiest ervoor nu alvast een toezegging te doen dat deze 20% bij de topbankiers zal aankomen in 2015. De bankiers zullen er desondanks gemiddeld met 5% tot 10% achteruitgaan op hun jaarsalaris.
Rabobank en ING
Ook Rabobank en ING nemen maatregelen. De Rabobank zal 240 topbankiers compenseren, maar geeft aan dat het percentage compensatie lager ligt dan bij ABN Amro. ING kiest ervoor om niet al hun topbankiers bij voorbaat te belonen. Zij houden vast aan het uitgangspunt van de nieuwe regelgeving dat het totale inkomen van de banken naar beneden geschroefd dient te worden. Desondanks hebben enkele bankiers een compensatie gekregen.
Tweede Kamer
Dijsselbloem gaf afgelopen week aan dat de ABN AMRO Raad van Bestuur de bevoegdheid heeft om de beloningen bij de top inderdaad te verhogen met 20%, zolang dit binnen de wet is. Inmiddels is een wetsvoorstel over beloningen naar de Tweede Kamer gestuurd. Hieruit zal moeten blijken of de Kamer de manier waarop ABN AMRO de wet interpreteert gepast vindt.